Fransa’da sapık koca tartışması uzmanların da merceğinde: Bencil bir manipülatör

Fransa'da eşini 10 yıl boyunca uyuşturarak 83 kişiye tecavüz ettiren Pélicot'nun yargılanması sürüyor. Uzmanlar da Pélicot'yu bu sapıklığa iten sebepleri tartışıyor. Vardıkları sonuç onun "kişilik bölünmesi olan benmerkezci bir manipülatör" olduğu.

Popüler 10 Eylül 2024
  • 10Haber news
Dominique Pélicot'nun duruşmada çizilen resmi. Fotoğraf: Benoît Peyrucq

Fransa’da 50 yıldır evli olduğu eşini 10 yıl boyunca ilaçla uyutarak tecavüz etmesi için 80’den fazla yabancıyı evine alan 71 yaşındaki Dominique Pélicot’nun duruşması iki haftadır sürüyor. Pélicot’nun eşi Gisèle’nin talebi üstüne halka açık görülen bu duruşmalarda yıllarca “müşfik bir baba,” “sevecen bir eş” olarak kendini satmayı başarabilmiş bu adamın nasıl böyle bir şey yapmış olabileceği anlaşılmaya çalışılıyor. Uzmanlar cevap olarak Pélicot’nun “bölünmüş kişiliğe sahip benmerkezci bir manipülatör” olduğunu söylüyor.

Gelin hikayeyi biraz başından alalım: 71 yaşındaki Pélicot 10 yıl boyunca adı çıkmış sohbet sitelerinde tanıştığı adamları evine aldı, ilaçla uyuttuğu eşine tecavüz etmelerine izin verdi. Evine çağırdığı erkeklerin yaşları 26 ila 74 arasında değişiyordu. Şüphelilerin meslek skalası da genişti: Kamyon şoförleri, askerler, marangozlar, tüccarlar, hapishane gardiyanı, hemşire, bankada çalışan bilişim uzmanı, yerel bir gazeteci…

Eşinin durumu fark etmemesi için sigara içmemek, kolonya kullanmamak, mutfakta soyunmak, elini sıcak suya tutmak gibi birtakım kurallar koymuştu. Böyle gecelerin sonunda eşinin vücudunu temizleyen Pélicot hiçbir şey olmamış gibi davranıyordu. O 10 yıl boyunca Gisèle gerçekten de hiçbir şeyin farkına varmadı. Saçları dökülüyor, kilo alıyor, hayat daha bulanık hale geliyordu ama çevresi bunu Alzheimer gibi bir hastalığa bağlamış, gittiği jinekolog ve nörologlar da sorunu anlayamamıştı. Fransız doktorların kadının uyuşturulduğunu nasıl anlamadığı da bir tartışma konusu.

Ancak gerçeklerin ortaya çıkma gibi bir huyu vardır. Pélicot’nun yıllarca ördüğü iyi eş ve baba imajı 2020 yılında bir markette üç kadının etek altlarını çekmeye çalışmasıyla son buldu. Kadınların ondan şikayetçi olması sonucu karakolluk olan Pélicot’nun elkonan iki cep telefonunda, iki kamerasında ve dizüstü bilgisayarında 20 binden fazla video ve fotoğraf bulundu. Bunlar sadece Gisèle’e ait görüntüler değildi, aralarında Pélicot’nun kızı ve iki gelininin görüntüleri de vardı.

‘Ahlaksızlığın sunağında kurban edildim’

Bir gün karakola çağrılan Gisèle’e neler olduğu anlatıldığında 18 yaşından beri beraber olduğu adamın böyle bir şey yapabileceğine inanamadı kadın. Ancak sonra, fotoğrafların bir bir önüne konmasıyla gerçeği kavrayabildi. O fotoğraflarda 83 erkek vardı ve Gisèle içlerinden sadece birini, ara sıra gördüğü komşusunu çıkarabildi. Polis de o erkeklerden sadece 51’ine ulaşabildi. Kalan 32 sapık hâlâ dışarıda.

O an yaşadıklarını “Tüm dünyam yıkıldı. Her şey alt üst oldu. 50 yıl boyunca inşa ettiğim her şey” diye anlatıyor Gisèle. Önüne konan görüntülerde kendini zar zor tanıyabildiğini söyleyen Gisèle “Ben ahlaksızlığın sunağında kurban edildim. Beni bir bez bebek, çöp torbası gibi gördüler. Uyuşturulmuş, kötü muamele görmüş, yatakta ölü gibi yatan o kadını gördüğümde sanki ölmüş gibiydi ama bedeni soğuk değil sıcaktı” diye devam ediyor sözlerine.

Hem Gisèle hem de kızı Caroline (gerçek adı değil) güçlü kalarak hukuk mücadelesi başlattı. Geçen hafta başlayan duruşmalar aralık ayına kadar sürecek. Gisèle bilerek duruşmanın halka açık yapılmasını istedi. Hem tecavüzcülerini herkesin görmesi, hem de cinsel istismarda uyuşturucunun rolü konusunda farkındalık yaratmak için. Çocuklarının desteğiyle bu yola adım attığını söyleyen Gisèle uyuşturularak saldırıya uğrayan tüm kadınlar ve hiçbir kadının artık buna maruz kalmaması için mücadele ettiğini söyledi.

Uzmanlar anlatıyor: Pélicot’yu bu sapıklığa iten şey neydi?

Bu tecavüzlerin çoğu Provence’ta, yaklaşık altı bin kişinin yaşadığı bir köy olan Mazan’da Pélicot’nun evinde olmuştu. Psikolog Marianne Douteau, Pélicot’yu hor gördüğü babası gibi “korku uyandıran çabuk öfkelenen” bir adam olarak tanımlıyor. Douteau’nun deyimiyle “vasat” kalan okul tecrübesinin ardından nükleer sektörüne atılan Pélicot sonra emlak işine girmiş, bu sektörde de az çok başarılı olabilmişti.

“Pélicot’nun cinsel hayatı, karakterine uygun görünüyor” diye devam eden Douteau “Toplum içinde sıradan görünümlü ama evlilik hayatında eşinin reddettiği, sadece porno sitelerini kullanarak telafi edebildiği güçlü bir azgınlığı vardı” diyor.

Bir diğer psikolog Annabelle Montagne ise Pélicot’nun “diğer insanları manipüle edilecek, yalan söylenecek objeler olarak görme” eğiliminde olan “benmerkezci” bir kişi olarak tanımlıyor. Eşini ilaçla bayıltarak objeleştirerek tecavüz etmesinin “nekrofiliyle* bağlantılı olabileceğini” söyleyen Montagne “Röntgencilik onun psikoseksüel dinamiğinin bir parçasıydı” diye anlatıyor.

*Ölülere cinsel ilgi duyma bozukluğu.

Montagne, Pélicot’nun iddiasına göre dokuz yaşındayken bir erkek hemşirenin tecavüzüne uğramasının “ruhunda bölünmeye” neden olmuş olabileceğini de söylüyor. Başka bir uzman da Pélicot’nun “bölünmüş kişiliğe sahip” olabileceğini söyleyerek Doktor Jekyll ve Bay Hyde hikayesindeki karakterle karşılaştırma yaptı.

Sanıkların avukatı müvekkillerinin bilgilerinin yayılmamasını istiyor

Pélicot dahil 51 sapıktan 18’i gözaltındayken diğer 32 sapık duruşmaya tutuksuz katılıyor. Firarda olan son sapık ise gıbayında yargılanacak. Ağırlaştırılmış tecavüzden suçlu bulunurlarsa çoğu 20 yıla kadar hapis cezası alacak.

Sapıkların avukatları dünkü açıklamalarında müvekkillerinin kişisel bilgilerinin internette paylaşılmasıyla hem kendilerinin hem de ailelerinin tehlike altına girmesi nedeniyle hukuki yollara başvuracaklarını söyledi. Sapıkların avukatlarını temsil eden Isabelle Crepin-Dehaene “Sanıkların kimlik, soyad, isim, meslek ve hatta mahkemede çekilen fotoğrafları gibi kişisel bilgileri hukukumuzun temel kurallarına aykırı şekilde sosyal medyada paylaşıldı. Sanıkların çocukları okullarında dışlanıyor. Eşleri ve aile üyeleri hakarete uğruyor. Sanıklar kötü niyetli telefonlar alıyor ve evlerine zorla girmeye çalışanlar var” dedi.

Pélicot ailesinin avukatı da cuma günü sosyal medya kullanıcılarına itidalli davranmaları gerektiğini söyleyerek davanın olayla bağlantılı tüm aileler için “trajedi” olduğunu söylemişti. Bu arada sapıklardan birinin Pélicot’dan özenerek kendi eşine aynı şeyleri yapmaya çalıştığı için yargılandığını da buraya not düşelim.

Fransa bu davanın şokunda: 50 yıllık kocası onu 10 yıl boyunca ilaçla uyutup 83 başka erkeğin tecavüz etmesine izin vermişFransa bu davanın şokunda: 50 yıllık kocası onu 10 yıl boyunca ilaçla uyutup 83 başka erkeğin tecavüz etmesine izin vermiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.