Vücudu alkol üreten adam alkollü araç kullanma suçundan aklandı

Belçika'da alkollü araç kullanmak suçlamasıyla hakim karşısına çıkan adam beraat etti. Evet alkollüydü. ama içmemişti.

Popüler 23 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Bu sendromda hastalar baş dönmesi, yalpalayarak yürüme gibi sarhoşluk belirtileri gösterebiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

Belçika’da sarhoş araba kullandığı için hakim karşısına çıkan sanık aklandı. Çünkü aslında içki içip araç kullanmamıştı. Vücudundaki alkol bizzat kendi vücudunun üretimiydi. Bu durumun nedeni Auto-Brewery Sendromu adı verilen nadir görülen bir hastalık. Bu hastalık karbonhidrat ve şekerli gıdanın vücutta alkole dönüşmesine neden oluyor. Bu neden hasta içki içmese de yemek yediğinde alkol tüketmiş gibi oluyor.

Reuters’ın aktardığına göre adı açıklanmayan sanığa üç ayrı doktorun muayenesi sonucu Auto-Brewery Sendromu teşhisi kondu. Bu sayede alkollü araç kullanmak suçundan aklandı.

Türkiye’de de hasta var

Giresun’da bu hastalıktan muzdarip bir hasta ocak ayında tedavi altına alınmıştı. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi Doç. Dr. Fazıl Kulaklı kendilerine böyle bir hastanın başvurduğunu anlatmıştı.

Dışkı nakli tedavisi

Yine Belçika’da bir hastaya uygulanan tedavi 2020 yılında tıp dergisine konu olmuştu. Bağırsak fermantasyonu sendromu olarak da bilinen auto brewery sendromu yaşayan bir hastaya fekal mikrobiyota nakli, daha anlaşılır deyişiyle dışkı nakli yapılmıştı. 22 yaşındaki kızından alınan örnek adama nakledilmiş, hasta normal hayatına dönmüştü. Makalenin yazarı doktorlar standart tedavilere direnç gösterilmesi durumunda bu yöntemin uygulanabileceğini belirtmişti.

Vücudu alkol üretiyor: 'İçmeden sarhoş olan' hasta tedavi altındaVücudu alkol üretiyor: ‘İçmeden sarhoş olan’ hasta tedavi altında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.