50 milyonda 1 ihtimal: 2 ayrı rahimde 2 bebeğe birden hamile kaldı

ABD'de 32 yaşında çift rahme sahip bir kadın, iki ayrı rahminde de hamile kaldı. 50 Milyonda 1 görülen vaka tıp dünyasında şaşkınlığa neden oldu.

Sağlık 18 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
ABD'de 32 yaşında çift rahme sahip bir kadın, iki ayrı rahminde de hamile kaldı. 50 Milyonda 1 görülen vaka tıp dünyasında şaşkınlığa neden oldu.

ABD’nin Alabama eyaletinde yaşayan çift rahimli Kelsey Hatcher, iki ayrı rahminde aynı anda 2 bebeğe hamile kaldı. “Uterus didelfis (çift rahim)” olarak bilinen rahtsızlığa sahip olan kadının hamilelikleri doktorlarda şaşkınlık yarattı. AFP’nin aktardığına göre 32 yaşındaki kadının karşılaştığı durumu 50 milyonda bir görülebilecek cinsten.

Önceki hamileliklerinde sadece tek bir rahminde bebek taşıyan Hatcher, bebeklerin ikiz mi olacağı konusunda henüz kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.

Bağış kampanyası başlattı

Hamileliğin anlaşılmasının ardından oluşturduğu özel sosyal medya hesabından ultarason görüntülerini de paylaşan kadın, “Kızların bu hafta ultrason cihazında görüntülendi. Her şey harika görünüyordu. Adeta birer yıldız gibi görünüyorlar. Küçük yüzleri çok tatlı değil mi?! Sizce birbirlerine benzeyecekler mi? Ben tamamen farklı olacaklarını hissediyorum” dedi. “İkizlerinin” dünyaya geleceği günü merakla beklediğini söyleyen Hatcher, sosyal medyadan bebekler için bir de bağış kampanyası başlattı.

Çalışmalar çift rahim rahatsızlığının embriyo büyümesi aşamasında gerçekleştiğini gösterirken, genellikle embriyo gelişimi sırasında rahim, “Müller kanalları” adı verilen ve birleşerek tek bir rahim oluşturan iki kanaldan oluşur. Ancak bazı nadir durumlarda bu birleşme gerçekleşmez ve etkilenen kişilerin iki rahmi olabilir.

Bu duruma sahip kişiler iki rahimleri olduğunun farkında olmayabilirler. Hatcher’ın durumu da aynı gibi görünüyor. İlk Instagram gönderisinde Hatcher, çift rahme sahip olduğunun ilk kez 17 yaşında fark edildiğini söyledi. Gönderisinde mayıs ayında ikiz bebek beklediğini ancak bunu “ufak bir değişiklikle” öğrendiğini yazdı.

‘İlk ultrason sırasında çok güldük’

Hatcher paylaşımında “Bana her zaman eğer hamile kalabilseydim muhtemelen erken doğum yapacağım ya da düşük yapacağım söylendi! Daha önceki 3 hamileliğimde böyle bir durumla karşılaşmadım. Tanrı’ya şükür tüm zorlukları aştım. Ve sürpriz; dördüncü hamileliğimin ultrason görüntülerinde 2 rahmimin de dolu olduğunu öğrendim ” dedi. 3 çocuk annesi 32 yaşındaki kadın, “Şaşırdık. Hatta ilk ultrason sırasında çok güldük” ifadesini kullandı.

Öte yandan doktorlar Uterus didelfisi olanların doğum sırasında da özel bakıma ihtiyaçları olabileceğine vurgu yapıyor. Hatcher şu an itibarıyla doktorların durumunu “düşük riskli hamilelik” ancak “yüksek riskli doğum” olarak değerlendirdiğini söyledi. “Hastanedeki tüm doktorlar, bendeki gibi bir rahim anomalisiyle doğum yapan kadınların vakalarını okumaya başladılar ve zamanı geldiğinde mümkün olduğunca hazırlıklı olacaklar” diye ekledi.

Mümkünse normal doğum yapmayı umduğunu ancak tıbbi açıdan gerekli olması halinde sezaryene başvuracağını da söyleyen Hatcher, “Hamileliğin sonuna yaklaştığımızda, ikizler için en iyi yöntemi belirlemeye yardımcı olacak diğer bilgileri daha fazla değerlendireceğiz” dedi.

Kadın doğum uzmanları böyle bir vakaya rastlamadan emekli oluyor

Alabama Üniversitesi’nde Hatcher’ın bakımıyla ilgilenen kadın doğum uzmanı ve jinekolog Shweta Patel, vakanın “çok çok nadir” olduğunu belirtti. Patel “Neredeyse tüm kadın doğum uzmanları mesleki kariyerlerini böyle bir vakaya tanık olmadan sonlandırıyorlar” sözleriyle durumu özetledi.

Diğer bebek haftalar sonra dünyaya gelebilir

Doktorların doğum için bir son tarih belirlediklerini söyleyen Hatcher, bebeklerden birinin diğerinden haftalar önce doğma ihtimalinin de bulunduğunu söyledi. Hatcher, “Konuştuğum doktor bana, durum göz önüne alındığında bir bebeğin diğerinden günler veya haftalar önce doğması olasılığını bile göz ardı edemeyeceğimizi söyledi” dedi.

En son Bangladeş’te görülmüştü

2019 yılında Bangladeş’te çift rahme sahip Arifa Sultana Iti isimi bir kadın, prematüre bir erkek bebek doğurduktan bir aydan kısa bir süre sonra ikiz çocuk doğurmuştu. 20 yaşındaki genç anne, aynı yılın Şubat ayında ilk çocuğunu doğurmuş ancak 25 gün sonra mide ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldıktan sonra hâlâ hamile olduğunu öğrenmişti. Aynı yıl 22 Mart’ta sağlıklı olan ikizlerin doğumu için acil sezaryen yapılmıştı.

Tıp tarihinde ilk: ABD'de bir hastaya tam göz nakli yapıldıTıp tarihinde ilk: ABD’de bir hastaya tam göz nakli yapıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.