Alzheimer’ın erken evrede ilerlemesini yavaşlatacak ikinci ilaç da yolda olabilir

Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı görülen Leqembi'nin ardından ilaç şirketi Eli Lilly de 'donanemab' adında, Alzheimer'ın ilerleyişini erken evrede yüzde 35 yavaşlatan yeni ilacını tanıttı. Şirket, ilacın ruhsatı için ABD'nin ilaç düzenleyicisi FDA'ya başvurduğunu açıkladı.

Sağlık 18 Temmuz 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı
Donanemab'ı Eli Lilly geliştirdi. Fotoğraf: Shutterstock

Bu ay ABD’deki ilaç düzenleyicilerinden onayı alınan Alzheimer ilacı Leqembi, Alzheimer hastalığının tedavisinde tarihi bir dönüm noktası yaşatabilir. Zira doktorlar ilk kez Alzheimer’in sebep olduğu hafıza ve günlük işleri yapma becerisi kaybını yavaşlattığı kanıtlanmış bir ilacı reçete edebilecek. Leqembi’ye yıl sonuna kadar ikinci bir ilaç daha katılabilir.

Alzheimer Derneği’nin uluslararası konferansında ilaç şirketi Eli Lilly’nin donanemab ilacının faz 3 klinik çalışma sonuçlarında hastalığın ilerlemesinin geciktirilebildiğinin kanıtlandığı bildirildi. İlaç şirketi basın açıklamasında donanemab ilacı için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne başvurularını tamamladıklarını, İngiltere’ye başvurularını da gelecek haftalarda yapacaklarını ve yıl sonuna kadar bu ilacın da ruhsatlandırma işleminin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.

Hem Leqembi hem de donanemab, Alzheimer’in ayırt edici bir özelliği olan amiloid adındaki bir proteinin beyinde birikmesini önlemeye çalışıyor. Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi’nden Jennifer Manly ve Kaliforniya Üniversitesi’nden Kacie Deters, Donanemab, hedefindeki amiloidi ortadan kaldırmada oldukça etkili olsa da klinik etkisi nispeten zayıftı” diyor.

İlaç 1700’den fazla kişi üzerinde denendi. Bir buçuk yıl süren çalışmada donanemab kullanan hastaların, plasebo olanlara kıyasla hastalıklarının yüzde 35 daha yavaş ilerlediği gözlemlendi. JAMA’da yayımlanan makalede donanemabin, hastaların günlük aktiviteleri bağımsız bir şekilde yapma halinden bazı günlük aktivitelerde yardım almalarını gerektiren orta demansa geçiş riskini azalttığını yazdı.

Bu da demansa sahip kişilerin alışveriş, ev ve mali durumu yönetme ve ilaç alma gibi günlük işleri yerine getirmeye devam edebilecekleri anlamına geliyor. Bununla birlikte araştırmacılar, çalışmaya katılan az sayıdaki insanda beyin ödemi gibi bazı ciddi yan etkiler görüldüğünü söylerken, donanemab grubundaki üç kişi ile plasebo grubundaki bir kişinin ölümünün ‘tedaviyle ilgili’ olduğu da belirtildi.

Alzheimer için önemli adım: FDA'dan Leqembi'ye tam onay geldiAlzheimer için önemli adım: FDA’dan Leqembi’ye tam onay geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.