Milyonlarca yıllık antik virüs, kanserle mücadeleye yardımcı olabilir

Bir araştırmaya göre, insan DNA'sında binlerce hatta milyonlarca yıl boyunca aktarılan eski virüslerin kalıntıları kanserle mücadeleye yardımcı olabilir.

Sağlık 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Araştırmacılar bu 'büyüleyici' keşfin, kanser tedavisinde etkili olabileceğini düşünüyor.

İngiltere’deki Francis Crick Enstitüsü’ndeki bilim insanları, bazı hastaların immünoterapiye neden diğerlerinden daha iyi yanıt verdiğini anlamak için dünya çapında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olan akciğer kanseri üzerinde çalışma başlattı.

Bu hafta Nature dergisinde yayımlanan araştırma, antik virüs hücrelerinin uykudaki kalıntılarının kanserli hücreler tarafından aktive edilebileceğini gösterdi. Bunun da bağışıklık sisteminin istemsizce tümörü hedef almasına ve kanserli hücrelere saldırmasına yardımcı olabileceğini tespit ettiler.

Araştırmacılar, akciğer kanseri olan fare ve insan örneklerinde bağışıklık hücresi aktivitesini gözlemledi. Bu incelemelerde B hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerinin akciğer kanserine karşı bağışıklık tepkisine katkıda bulunduğunu gördüler.

Kanserin hücre düzeyinde nasıl geliştiğini izlediler ve eski bilgiyi yeniden buldular: Erken teşhis hayat kurtarıyorKanserin hücre düzeyinde nasıl geliştiğini izlediler ve eski bilgiyi yeniden buldular: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Kan hücrelerinin bu reaksiyonunun hedefine baktıklarında ise B hücrelerinin, endojen retrovirüs (ERV) olarak bilinen, insan genomunun yaklaşık yüzde 5’ini oluşturan ve atalarımızdan bize aktarılan eski viral DNA tarafından salgılanan proteinleri tanıdığını tespit ettiler. Yani bu antik virüs kalıntıları, kanserli bölgede uyandığında vücudumuz kansere karşı savaşmak için tepki veriyor.

Araştırmacılar bu noktada daha ileri araştırmalarla bir hastanın kanser bölgesinde antikor üretimini artırmak ve immünoterapi tedavisinin sonucunu iyileştirmek için aktive edilmiş ERV genlerini içeren bir kanser tedavisi geliştirebileceklerini düşünüyor.

10'ca bilim arasından: Güneş patlaması simülasyonundan yapay zeka kasabasına 10 bilim haberi10’ca bilim arasından: Güneş patlaması simülasyonundan yapay zeka kasabasına 10 bilim haberi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.