Araştırma: Çocuğunuz öfke patlaması yaşamasın istiyorsanız eline tableti tutuşturmayın

Hemen her anne-babanın şahit olduğu küçük çocuklardaki öfke patlamalarının yine ortak dertleri olan çocukların elinden düşmeyen tabletlerle ilgili olduğunu öne süren bir araştırma yayınlandı.

Popüler 15 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Tablet kullanımı çocukların duygularıyla başa çıkmayı öğrenmesini zorlaştırıyor.

Küçük çocukların istedikleri olmayınca yaşadığı öfke patlamaları hemen her anne-babanın yakinen şahit olduğu bir durum. “Tableti elinden bırak” cümlesi de günde birkaç kez söylemek zorunda kaldıklarından.

Yeni bir araştırma bu ikisinin arasındaki ilişkiyi ortaya koydu. Kanada, Güney Afrika ve Brezilya’dan araştırmacıların ortaklaşa yaptığı araştırmaya göre küçük çocukların eline tablet vermek bir sene içinde öfke patlamaları olarak geri dönüyor. Araştırma 315 ebeveynin çocuklarını 3.5, 4,5 ve 5.5 yaşları boyunca davranış anketleri ve anne babaların bildirdiği tablet kullanma süreleri üstünden izleyerek değerlendirdi.

Buna göre 3.5 yaşında çocuklarda tablet kullanımı bir sene sonraki daha fazla sayıda öfke patlamasıyla ilişkilendirildi. 4.5 yaşındaki çocukların da tablet kullandığı durumlarda bir yıl sonra artan sayıda öfke patlaması yaşadığı görüldü. Dahası 4.5 yaşında öfke patlaması yaşamaya daha çok eğilimi olan çocukların 5.5 yaşına gelince tablet kullanma eğiliminin arttığı gözlemlendi.

Araştırmacılar bu durumu erken yaşta tablet kullanımın duyguları düzenleme sorunlarında negatif bir döngü yaratması olarak yorumluyor. Bulguları tablet kullanımın günlük rutinde duyguları etkili biçimde yönetme becerisini zayıflattığına işaret ediyor.

Çocukların duygu düzenlemesini ebeveynlerini gözlemleyerek öğrendiğine dikkat çeken araştırmacılar ‘duygusal koçluk’ yoluyla duygularıyla  başa çıkma yöntemlerini geliştirdiğini söylüyor. Tablet kullanımının bu mekanizmalara sekte vurduğunu belirterek hem öğrenme fırsatlarını azalttığını hem de duyguları düzenleme stratejileri gelişimini zayıflattığını belirtiyor.

Araştırmanın sonuçlarını yorumlayan CNN’in sağlık yazarı George Washington Üniversitesi’nden Dr. Leana Wen de benzer bir noktaya işaret ediyor: “Çocuklar negatif duygularıyla başa çıkmayı öğrenmeli. Gelişimlerinin bir parçası olarak anne-babalarının yardımıyla bu süreçten geçmeli. Ancak bunun yerine sakinleşmeleri için tablet veya telefon verildiğinde bu duygularla başa çıkmayı öğrenemiyorlar. Bu da ileride öfke kontrolü gibi sorunlara neden oluyor.”

Wen tablet kullanımının tamamen yasaklanmasından yana değil. Öğrenmeye yardımcı olarak kullanılabileceğini, bazı okullarda müfredatın parçası olduğunu söylüyor. Ancak tabletlerin emzik gibi kullanılmaması gerektiğini, ağlayan ya da öfkeli çocuğu sakinleştirmek için eline verilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Ebeveynlere tablet kullanımı konusunda tavsiyeleri ise şöyle: Tablet ve akıllı telefon kullanma yaşını mümkün olduğunca öteleyin. Öfke nöbetlerini engellemenin yolu olarak kullanmayın. Tablet ve akıllı telefon kullanımının etkileri hakkında onlarla konuşun. Sınır koyun. Örneğin hafta sonları günde bir saat, hafta içi 10 dakikayı geçmesin.

Çocuğunuz elinden telefonu bıraksın istiyorsanız önce siz bırakınÇocuğunuz elinden telefonu bıraksın istiyorsanız önce siz bırakın

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.