Aşk acısı Kayserili Ali’yi stil sahibi yaptı
Bilim dünyası sonunda kendinden bekleneni yaptı: Ayrılık acısına beş günde çare olabilecek bir cihaz geliştirdi. Beyne günde 20 dakika boyunca verilen hafif düzeyde elektrik akımı ayrılık acısının azalmasına, hatta yok olmasına yardımcı oluyor.
Üstüne şiirler, şarkılar, romanlar yazılıyor, hayata küstürüyor, depresyona sürüklüyor. Meyhane masalarında meze oluyor, uyutmuyor, yemeden içmeden kestiriyor, çaresiz hissettiriyor. Doğru tahmin ettiniz, aşk acısından söz ediyoruz.
Biten ilişkinin ardından hissedilen acı o kadar ağır olabiliyor ki klinik olarak bir ismi bile var: Aşk travması sendromu. Depresyon, anksiyete, insomnia, ruh halinde hızlı değişimler, takıntılı düşünceler, intihar riskinin artması, güvensizlik, çaresiz hissetme gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Neyse ki bilim dünyasından iyi haberler var. Yeni bir araştırma 400 sterlinlik (16 bin 632 lira) bir başlık takarak bu belirtilerin azaltılabildiğini gösterdi.
Araştırmaya ayrılık acısı yaşayan 36 gönüllü katıldı. Üç gruba ayrılan katılımcılara transkraniyal doğru akım uyarımı (tDCS) başlıkları takıldı. Günde iki kere 20 dakikalığına takılan başlık beyne hafif elektrik akımları veriyordu. Bir grupta akım dorsolateral prefrontal korteksi (DLPFC) hedeflerken diğerinde ventrolateral prefrontal korteksine (VLPFC) uygulandı. Üçüncü gruba ise sanki bi deney yapılıyormuş gibi davranıldı ama gerçekte bir şey uygulanmadı. Onlar kontrol grubuydu.
Hedeflenen bölgeler beynin ön lobunda yer alanlar ve duygu düzenlemesinden sorumlu bölgeler. Araştırmada daha önceki nörogörüntüleme (beyin görüntüleme) çalışmalarının ayrılık deneyimi ile yas süreci arasında nöropsikolojik bir bağlantı olduğunu ve beynin bu spesifik bölgesini kapsadığını gösterdiği belirtildi.
Journal of Psychiatric Research’te yayınlanan araştırma sonucuna göre hem DLPFC hem de VLPFC bölgelerine verilen akım sahte grupla karşılaştırıldığında ayrılık acısı semptomlarını önemli ölçüde azalttı, depresif ve kaygılı durumu iyileştirdi. Ancak DLPFC uyarımının VLPFC’den daha etkili olduğu sonucuna varıldı.
Araştırmacılar makalede biten duygusal ilişkinin ardından olumsuz duygular baskın hale gelip duygusal düzensizlik ortaya çıktığı için duygu düzenlemenin tedavide temel hedef kabul edildiğini anımsattı. Ancak halihazırda bilişsel davranışçı terapi gibi etkili tedavi yöntemleri olsa da, yenilikçi ve tamamlayıcı tedavi yaklaşımlarının değerli olduğunun çünkü mevcut tedavilerin her hastada işe yaramadığının altını çizdi.
Araştırmada ayrıca tedavinin durdurulmasından bir ay sonra katılımcıların hala kendini daha iyi hissettiği belirtildi. Araştırmanın yazarları sonuçların umut verici olduğunu belirterek daha geniş katılımcılarda deneylerin tekrarlanması gerektiğinin altını çizdi.
Deneylere katılmak için ayrılık acısı çeken gönüllü bulmakta zorlanmayacakları aşikar…