Bebeklerin genleriyle oynadığı için hapis yatan bilim insanı eseriyle ‘gurur duyuyor’ ve sahaya döndü
Danimarkalı bebeklerin kirli bezleri üzerine yapılan araştırma, daha öncesinde bilmediğimiz virüsler hakkında çok fazla bilgi sağlarken, bebeklerin bağırsak genetiğinin yapısına ilişkin şimdiye kadarki en iyi tabloyu sundu.
Uluslararası bir araştırma ekibi, Nature Microbiology dergisinde yayımlanan çalışmalarında bebek dışkısında 10 bin yeni virüs bulduklarını bildirdi. Çalışmada astım ve kronik enflamatuvar hastalık araştırmasına katılan 1 yaşındaki 647 sağlıklı Danimarkalı çocuğun dışkıları incelendi.
Çocukların kirli bezlerinde, bilim insanlarının henüz tanımlamamış olduğu çeşitli virüsler ortaya çıkardı. Tam bir sayı vermek gerekirse 248 viral aileden 10 bin tür ortaya çıkarıldı. İşin ilginç yanı ise bu ailelerden sadece 16’sı biliniyordu. Araştırmacılar, yeni tanımlanan viral ailelere Amandaviridae, Benjaminviridae ve Irisviridae gibi 232 bebeğin ismini verdi.
Çocukların dışkılarındaki virüs sayısı bakterilerden 10 kat fazlaydı. Bunların yüzde 90’ı insan hücreleri yerine bakterilere saldıran bakteriyofajdı. Bu bakteriyofajlar hastalığa neden olmuyor. Aksine bakterilerin rekabet yeteneklerini şekillendirerek bağırsak mikrobiyomu içindeki bakteri popülasyonlarını dengeliyor.
Çocukların bağırsaklarında neden bu kadar çok virüs olduğu konusuna Kopenhag Çocuklukta Astım Prospektif Çalışmaları araştırmacısı ve bu çalışmanın da başyazarı olan Şiraz Şah, bağışıklık sisteminin daha bir yaşındayken buğdayı arpadan ayırmayı öğrenmediği için bağırsak virüslerinin olağanüstü çok sayıda olduğunu belirtiyor.
Şah, yaşamın ilerleyen dönemlerinde astım ve diyabet gibi kronik hastalıklara karşı korunmak için bu bağırsak virüslerinin gerekli olduğunu dile getirdi.