Meclis'e sunulacak kanun teklifiyle okul kantinlerinde satılan gıdalarda 'okul gıdası' logosu zorunlu olacak. Sadece bakanlık kriterlerine uygun ürünlerin satışına izin verilecek.
Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulacak kanun teklifi ile okul kantinlerinde satılan gıdalarda ‘okul gıdası’ logosu zorunlu olacak. Bu adımla beraber sadece bakanlık tarafından belirlenen kriterlere uygun ürünlerin satışına izin verilecek.
Daha önce defalarca ertelenen ‘okul gıdası’ logosu uygulamasının yakın zamanda zorunlu hale getirilmesi bekleniyor.
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre okul öncesi, ilkokul ve ortaokullarda yalnızca bakanlığın belirlediği beslenme kriterlerine uygun ürünler satılabilecek. “Okul gıdası” logosu bulunmayan hiçbir ürün raflarında yer alamayacak. Bu adımla beraber yüksek şeker ve yağ içeren ürünlerin çocuklara ulaşmasının sınırlandırılması amaçlanıyor. 2019’da başlatılan ancak daha önce 5 kez ertelenen uygulamanın bu düzenlemeyle birlikte hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Düzenlemeye uymayanlara yüksek para cezaları öngörülüyor. Un zenginleştirme kuralını ihlal edenlere 500 bin TL, ambalajlı ürünlerde zorunlu uyarı ibaresini kullanmayanlara ise 200 bin TL kesilecek.
Taslak yalnızca okul kantinleriyle sınırlı kalmıyor. Ambalajlı gıdalarda da tüketiciyi doğrudan bilgilendirecek yeni bir etiketleme sisteminin devreye alınması bekleniyor. Ürünlerin üzerinde nişasta bazlı şeker ve toplam yağ oranını gösteren renkli uyarılar bulunacak. Ayrıca ekmeklik unlarda da yeni bir zorunluluk getiriliyor. Tam buğday oranı yüzde 40’ın altında kalan unlara vitamin ve mineral takviyesi yapılması mecburi olacak.