ABD’de salmonella alarmı: Salatalıklar mercek altında
BioNTech, Covid-19 aşısına karşı geliştirilen aşıdan sağlığının zarar gördüğünü iddia eden iki kişi tarafından Almanya'da açılan tazminat davalarıyla karşı karşıya.
Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in kurduğu ilaç şirketi BioNTech, orta yaşlı bir sağlık çalışanı tarafından açılan davayla ilgili olarak pazartesi günü ilk kez Alman mahkemesinin karşısına çıkacak. İlaç şirketini dava eden kadın, aşıyı olduktan sonra ortaya çıktığını iddia ettiği kalp ritim bozukluğu ve bilinç bulanıklığı gibi semptomlar sebebiyle BioNTech’ten 150 bin euro tazminat talep ediyor.
Hamburg’daki bölge mahkemesinde görülecek dava, iki hukuk firmasının takip ettiği, değeri 1 milyon euroya varan yüzlerce tazminat talebinden sadece biri. Rogert &Ulbrich ile Cäsar-Preller adındaki bu iki firma, daha önce dizel motorlardaki karbon salınımı skandalı nedeniyle Alman otomobil üreticisi Volkswagen’e açılan davada da başarılı bir şekilde tazminat almayı başarmıştı.
Almanya’da uygulanan 224 milyon Covid-19 aşısının dörtte üçünü BioNTech’in Pfizer ile ürettiği aşı oluşturuyor. Bu nedenle davaların büyük çoğunluğu, aşılarda mRNA kullanımına öncülük eden BioNTech’e açılıyor.
Rogert & Ulbrich’in yöneticisi Tobias Ulbrich, ABD’li milyarder Bill Gates’in Almanya nüfusunu 27 milyona düşürmek için aşı olmayı teşvik ettiğini iddia eden tartışmalı bir figür. Ulbrich ayrıca bazı müvekkillerinde yapılan kan testlerinin ‘aşı kaynaklı bağışıklık yetmezliği sendromu’ anlamına gelen ‘V-AIDS’ten muzdarip olduğunu gösterdiğini iddia ediyor ancak önde gelen bilim insanları böyle bir sendromun gerçek olmadığını belirtiyor.
Financial Times’a konuşan avukat, Alman medyasında hakkında çıkan haberlerde kendisinden ‘komplo teorisyeni’ olarak bahsedilmesinin ilaç şirketlerini ‘korkutmaya yaradığını’ söyledi.
Hakemli çalışmalar, Covid-19 aşısının yan etkilerinin nadir olduğunu ancak dört tip nörolojik komplikasyon ve miyokardit olarak bilinen kalp iltihabı da dahil olmak üzere birtakım semptomlara yol açtığını gösteriyor.
Bununla birlikte BioNTech, “Aşının güvenliği düzenli olarak izleniyor ve dünya çapında 2.6 milyar dozdan fazla uygulandığını göz önünde bulundurduğumuzda bugüne kadar ilgili aşı hakkında bildirdiklerimiz dışında herhangi bir yan etki tespit edilmedi” açıklamasını yaparak, kendilerine dava açan kişilerle uzlaşma yönüne gitmeye gerek kalmadan davanın düşürüleceğinden emin olduklarını belirtti.
Şirket, pazartesi günkü davayı açan kişi ve avukatların, ‘olumsuz sağlık durumları ile aşı arasında tesadüfi değil de nedensel bir ilişki’ olduğunu gösteremediklerini de sözlerine ekleyerek, davacının ‘herhangi bir dayanağı olmadığını’ vurguladı.
Öte yandan BioNTech aleyhine verilecek bir kararın şirketi finansal açıdan uğratacağı zararın oldukça sınırlı olacağı tahmin ediliyor. Zira Avrupa Birliği’nin ilaç üreticilerine sağladığı yasal kalkan, aşıların öngörülemeyen yan etkilere yol açması halinde şirketleri büyük ölçüde koruyor ve yaşanan sorundan ilaç şirketinin bağlı olduğu ülkenin hükümetini sorumlu tutuyor.