Bu yavru kedi, ABD’nin kâbusu oldu! 7 milyon insan tehlikede

Nebraska’da bir çiftin sokaktan bulduğu yavru kedi tüm ABD’yi karıştırdı. Kedilerde daha önce rastlanmayan bir kuduz türünün bulunması, her yıl yaklaşık 60 bin insanın kuduz tedavisi gördüğü ABD’de infial yarattı.

Sağlık 28 Kasım 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Dünya, bu kez ABD merkezli yeni bir salgın kabusu yaşayabilir! Ama bu seferki bir yanıyla çok yeni bir virüs, bir yanıyla ise insanlığın çok uzun zamandan beri tanıdığı bir şey: Kuduz!

Hürriyet’in haberine göre; ABD’nin Nebraska eyaletinde yer alan Omaha kentinde yaşayan Madeline ve Rich Wahl çifti garajlarının girişlerinde buldukları sevimli kediyi sahiplenmeye karar verdiler.

Stanley adı verilen siyah beyaz yavru kedi yaklaşık 5 haftalıktı ve 900 gram ağırlığındaydı.

Küçük Stanley’de bir gariplik vardı

ABD’li çift, bir göz bebeği diğerinden daha büyük görünen yavru kedide bir gariplik olduğunu fark etti ancak bunun verdikleri mantar ilacından kaynaklanan bir yan etki olduğunu düşündüler.

Bacakları titreyen ve sürekli başını sallayan yavru kedi iki gün sonra nöbet geçirince veterinere götürüldü. Veteriner yaygın bir parazit hastalığı da dahil olmak üzere bir düzine hastalıktan şüphelendi ancak korkutan gerçek Stanley ertesi gün öldükten sonra ortaya çıktı: Yavru kedi kuduzdu.

Veteriner Sharon Mix kuduzun o bölgede uzun süredir görülmemesi nedeni ile sonuç karşısında şaşkındı ancak yapılan ek genetik sıralama bu şaşkınlığı büyük bir endişeye çevirdi. Yavru kedi daha önce hiç tespit edilmemiş bir rakun kuduzu türüne sahipti.

Akıllara durgunluk veren soru ise şuydu: Appalachian Dağları’nda görülen bu tür 2 bin km uzaklıktaki Omaha’ya nasıl gelmişti?

Tüm temaslılar araştırılıyor

Sonuç Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) bildirilince geniş bir acil müdahaleyi ateşledi.

Kuduz epidemiyoloji ekibine başkanlık eden Ryan Wallace sonucu ilk gördüğünde ‘bir hata olduğunu’ düşündüğünü söyleyerek riskin çok yüksek olduğunu vurguladı:

“Omaha ve çevre bölgelerde doğal bariyer görevi görecek büyük dağ, nehir veya çöl olmadığı için virüs kontrolsüz bir şekilde yayılabilir. Hastalık kontrol altına alınmazsa Güney Dakota, Minnesota, Iowa, Missouri ve Kansas’ta 7 milyon kişiyi etkileyebilir”

Sağlık yetkilileri sosyal medyadan uyarı yayınlayarak yavru kedi ile temasa geçen kişilerin peşine düştü.

Hasta kedi ile temasa geçen (ısırılan ya da tırmalanan) 10 kişiye 4 doz kuduz aşısı uygulandı. ABD Tarım Bakanlığı kuduz programı koordinatörü Richard Chipman ‘Daha önce hiç böyle alarma geçmemiştik’ derken bölgede yaşayan 753 rakun, 41 kokarca, dört yabani kedi ve bir kızıl tilkinin aşılanması için 10 gün uğraştıklarını anlattı.

Yetkililer ulaşıp aşılayamadıkları hayvanlar için bölgeye 18.000 ilaç bırakıldığını duyurdular.

Bazı hayvanlarda aşırı saldırganlık görülebilir

26 Eylül’de kuduz teşhisi alan Stanley, 20 yıl içinde bölgede kuduz testi pozitif çıkan ilk kedi oldu. Uzmanlar hastalık yayılsa bile diğer hayvanların Aralık ayına kadar semptom göstermeyebileceğini söylüyor.

Memelilerde merkezi sinir sistemini enfekte eden kuduz, tedavi edilmediği durumda ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Resmi rakamlar insanların nadiren kuduza yakalandığını ortaya koysa da, her yıl yaklaşık 60.000 Amerikalı, enfekte ya da enfekte olduğundan şüphelenilen hayvanlar tarafından ısırıldıktan sonra kuduz tedavisi görüyor.

Kuduza yakalanan bazı hayvanlar agresifleşip ısırmaya çalışırken, bazılarının da daha çekingen bir hale gelip uysallaştıkları görülebilir.

Hayvanın normalden fazla salya akıtması ve gözbebeklerindeki farklılıklar hastalığa dair önemli işaretler.

Hastalığın insanlardaki belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, aşırı tükürük salgısı, kas spazmları, felç ve zihinsel karışıklık yer alıyor.

Belirtiler ortaya çıktığında acilen bir sağlık kuruluşuna baş vurulması hayati önem taşıyor.

Yaban hayata kuduz önlemi: Havadan aşı atılacakYaban hayata kuduz önlemi: Havadan aşı atılacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.