Almanya’dan ameliyata geldi, göğsünde kitle çıktı, geri dönecekken yangında öldü
Belçika'da 22 hastanenin katılımıyla yapılan araştırmaya göre ameliyat öncesi saatlerce aç, susuz kalmanın gerekli olmadığı sonucuna varıldı. Bu nedenle ülkede birçok hastanede artık hastalar ameliyat öncesi açlık, susuzluk yaşamıyorlar. Uzmanlara göre bu kural bir efsaneye dayanıyor.
Sabaha ameliyat olacaksınız, daha akşamdan yemek yememeniz aç kalmanız isteniyor. Bu çeşit operasyon geçirecek herkesi rahatsız eden bu uygulama acaba tıbben ne kadar gerekli?
BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Belçika’da ameliyat öncesi uzun süre açlık ve susuzluk kuralı yapılan araştırmalar sonucunda gereksiz görüldü ve çok fazla olmamak koşuluyla artık hastaların ameliyata yakın yeme, içmeye devam etmesine izin veriliyor.
Hasselt Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kurt Van der Speeten’e göre açlık, susuzluk kuralı efsaneye dayanıyor ve hiçbir geçerliliği bulunmuyor. Van der Speeten’e göre, ameliyat öncesi aç kalma, anestezi altındayken hasta öksürüp, yutkunamadığı için, mide ve bağırsak sularının akciğer ve solunum yollarına taşabileceği fikrinden kaynaklanıyor. Ancak Belçikalı profesör, bunun pratikte hiçbir zaman kanıtlanmadığını vurguluyor.
Bu nedenle ameliyat öncesi aç kalma süresinin 1 günden 6 saate, daha sonra da 2 saate gevşetildiğini vurgulayan Prof. Dr. Kurt Van der Speeten, iki yıl boyunca bu konuyu ayrıntılı olarak incelediklerini anlattı: “Tüm operasyon geçmişi titizlikle kaydedildi ve analiz edildi. Yani kesinlikle her şey bir gecede olmadı.”
Van der Speeten’e göre, araştırma sonunda hastalar, ameliyat öncesi ve hastaneden ayrılma sürecine kadar normal ritimlerini korumaya teşvik ediliyor.
Bu çerçevede hastaların, çok fazla olmasa da yemeye ve içmeye devam etmesine izin veriliyor. Van der Speeten, ameliyattan hemen sonra da hastadan yemesini ve içmesini istediklerini söyledi. Van der Speeten’e göre, ameliyat sonrası yatarak dinlenmek de gerekli değil. Kurt Van der Speeten, De Staandard gazetesine yaptığı açıklamada, bir fizyoterapist yardımıyla yürüyüşe çıkmanın, yatarak dinlenmekten daha iyi olduğunu vurguladı.
Bu yılın başlarında Hollanda’da yapılan bir araştırma da, ameliyat öncesi aç, susuz kalmanın gerekli olmadığını ortaya koydu.
Utrecht Üniversitesi anestezi uzmanı Marije Marsman’ın araştırmacının ardından, hastaların ameliyata girene sıvı gıdalar almasına izin verilmeye başlandı. Hollandalı uzmana göre, ameliyata kadar sıvı alan hastalar daha sonra kendilerini daha iyi hissediyor. Ayrıca bu şekilde ameliyata girmek, aç karnına girmek kadar güvenli. Çünkü sıvılar mideden hızla atılıyor.