Netanyahu’ya kalp pili takıldı, Türkiye ziyareti ertelendi

Kalp pili ameliyatı geçiren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun 28 Temmuz'da gerçekleştirmesi beklenen Türkiye ziyareti ileri bir tarihe ertelendi. Netanyahu, 2008'den bu yana Ankara'ya gelen ilk İsrail başbakanı olacaktı.

Dünya 24 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Netanyahu dün erken saatlerde kalp pili ameliyatı oldu. Fotoğraf: AA

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, 16 Temmuz’da aşırı sıcaklardan fenalaşarak hastaneye kaldırılmıştı. Deri altı holter monitörü gibi ek testlerde Netanyahu’nun ‘kalp sağlığının tam olduğunun’ tespit edildiği belirtilirken, başbakanın sağlığını izlemek için cihazın takılı kalmasına karar verilmişti.

Cumartesi günü Netanyahu yayımladığı videolu açıklamada, bir hafta önce takılan cihazı hatırlatarak, “O cihaz bu akşam öttü. Doktorlar bana kalp pili takılmasının gerektiğini ve bunu bu gece yapacaklarını söyledi. Kendimi harika hissediyorum ama doktorlarımı dinlemem lazım” dedi. 73 yaşındaki lider, videoda ayakta duruyor ve gülümsüyordu.

Kalp pili ameliyatının ardından doktorlar yaptıkları açıklamada, “İmplant işlemi herhangi bir komplikasyon olmadan sorunsuz bir şekilde gerçekleşti. Hayati tehlikesi yok, kendini çok iyi hissediyor ve günlük rutinine geri dönebilir” dedi.

Netanyahu da dün başlayan kritik yargı reformu oylaması sonuçlanana kadar hastaneden taburcu edileceğini ve oylama için yarın mecliste hazır bulunacağını söyledi. Cumartesi günü on binlerce İsrailli, yargı reformunu protesto etmek amacıyla Tel Aviv’den Kudüs’e gelerek, parlamento binasının yakınlarındaki bir parkta kamp kurdu.

Öte yandan İsrail Başbakanlık Ofisi, 28 Temmuz’da Türkiye’ye gelmesi beklenen Netanyahu’nun geçirdiği ameliyattan dolayı resmi ziyaretin ertelendiği, ileri bir tarihte yapılacağı belirtildi. Başbakanın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne yapacağı ziyaret de aynı nedenlerle ertelendi. İsrail basını, Netanyahu’nun sağlık kontrollerinin birkaç hafta sürebileceğini yazıyor.

Netanyahu’nun Türkiye ziyaretinde ele alınacak başlıca konu, İsrail doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması olacaktı. Öte yandan Erdoğan ve Netanyahu da yıllar sonra ilk kez yüz yüze görüşecekti. Netanyahu, eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in 2008’deki ziyaretinden bu yana Ankara’ya gelecek ilk İsrail başbakanı olacaktı. Erdoğan geçen yıl İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’u Ankara’da ağırlamıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Abbas Türkiye'ye geliyorİsrail Başbakanı Netanyahu ve Filistin Devlet Başkanı Abbas Türkiye’ye geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.