Gazze’nin geleceği: Netanyahu bir öyle bir böyle, İslami Cihad tepkili

Topyekün savaş sürüyor, Gazze'nin geleceği de tartışılmaya devam ediyor. İsrail'den Gazze'ye yönelik karışık sinyaller gelirken tartışmalara İslami Cihad da katıldı.

Dünya 11 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Ağır bombardımana uğrayan Gazze. Fotoğraf: AA

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırıları ardından başlayan savaş hız kesmeden devam ederken gündemdeki tartışmalardan biri de Gazze’nin geleceği. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu önce ABC News’e verdiği demeçte “işgal sinyali” verdi, ardından Fox’ta geri vites yaptı, ancak Tel Aviv’den gelen sonraki açıklamalar da kafa karıştırdı. İsrail Başbakanı “Tam silahsızlandırma dahil olmak üzere Gazze Şeridi üzerinde tam bir İsrail güvenlik kontrolü sağlanacak” dedi.

Gazze’nin geleceğine yönelik tartışmalara İslami Cihad da dahil oldu. Örgüt ABD’nin “Ne Hamas ne İsrail” yaklaşımını reddettiğini, Filistin Yönetimi’nin de bölgeyi yönetemeyeceğini söyledi.

‘Hamas ortadan kaldırılacak’

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nin aktardığına göre Netanyahu Gazze Şeridi çevresindeki İsrail yerleşimlerinin yerel yetkilileriyle gerçekleştirdiği buluşmada İsrail’in 7 Ekim’den bu yana topyekün kuşatma altına aldığı Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü saldırılara ilişkin “Hamas’ın ortadan kaldırılacağını” söyledi.

İsrail Başbakanı bölgenin güvenliği için de “Tam silahsızlandırma dahil olmak üzere Gazze Şeridi üzerinde tam bir İsrail güvenlik kontrolü sağlanacak” dedi.

İslami Cihad: Reddediyoruz

Hamas’ın başlattığı 7 Ekim saldırılarına ilk katılanlardan olan İslami Cihad “savaş sonrası Gazze” için İsrail’de yapılan tartışmaya tepki gösterdi. Örgütün kilit isimlerinden Muhammed Hindi, Filistin Yönetimi’nin Gazze’yi kontrol etmesi fikrine karşı çıktı. İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Hindi İsrail’de Başbakan Benyamin Netanyahu’nun süresiz işgal imasıyla tırmanan “Gazze’nin geleceği” tartışmasını İsrail’in “bölgede askeri varlığını uzatma” girişimi olarak niteledi. Hindi bölgenin geleceğine sadece Filistinlilerin karar vermesi gerektiğini söyledi.

Gazze’nin geleceği tartışmaları

Netanyahu ilk olarak ABD merkezli ABC News’e ve ardından da Fox’a konuşmuştu. İsrail Başbakanı “İsrail belirsiz bir süre için … [Gazze’de] genel güvenlik sorumluluğuna sahip olacak. Çünkü bu güvenlik sorumluluğuna sahip olmadığımızda neler olduğunu gördük” demişti. İşgal sinyali vermekle eleştirilen başbakan bu kez Fox’a demeç verdi ve amaçlarının “işgal” olmadığını iddia etti. Netanyahu şöyle dedi: “Gazze’yi fethetmeye çalışmıyoruz, Gazze’yi işgal etmeye çalışmıyoruz ve Gazze’yi yönetmeye çalışmıyoruz.”

Başbakan İsrail’in Hamas’la savaştan sonra Gazze’yi fethetmek, işgal etmek ya da yönetmek istemediğini, ancak “militan tehditlerin” ortaya çıkmasını önlemek için gerekirse Filistin topraklarına girmek için “güvenilir bir güce” ihtiyaç duyulacağını da sözlerine ekledi.

Gazze’nin geleceğine yönelik tartışmalar 7 Ekim’den bu yana Tel Aviv’i üç kez ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın son ziyaretinde gündeme gelmişti. Blinken Netanyahu ile görüşmesinin ardından “Gazze’de 7 Ekim öncesi statükoya dönülmemeli ve dönülemez. Bu kabul edilemez” demişti. Hamas’ın Gazze yönetiminde olmasının “kabul edilemez” olduğunu vurgulayan Blinken “İsrail’in de Gazze’nin kontrolünü ve sorumluluğunu üstlenemeyeceğini biliyoruz” demiş, İsrail’in de böyle bir niyeti olmadığını belirterek “Bu konuda birçok olasılık var, ama detay vermek için henüz çok erken” ifadelerini kullanmıştı. ABD’li Bakan böylelikle Filistin yönetiminin Gazze’de sorumluluk alması gerektiği sinyalini vermişti.

Blinken, “Gazze’nin geleceğinin ne Hamas ne İsrail ile olmayacağını” vurgulasa da Tel Aviv’in verdiği sinyaller ve Filistinlilere yönelik zorunlu göç politikaları farklı bir olasılık ihtimalini de güçlendiriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı da Netanyahu’nun Gazze’de tüm güvenliği sağlama vaadine “Gazze’nin yeniden işgalini desteklemiyoruz. Gazze Filistin toprağıdır, öyle de kalacaktır” yanıtı vermişti.

Netanyahu'dan geri vites: Gazze'yi yönetmeye çalışmıyoruzNetanyahu’dan geri vites: Gazze’yi yönetmeye çalışmıyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.