Erdoğan Filistin mitinginde: İsrail’i savaş suçlusu ilan edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan İstanbul'da Büyük Filistin Mitingi'nde konuştu. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sorumlusu olarak batıyı suçlayan Erdoğan "Gazze bir zamanlar vatan toprağının parçasıydı. Bu yüzden bugün olduğu gibi kıyamdayız" dedi. Mitingde sık sık Mehmetçik Gazze'ye sloganı atıldı.

Siyaset 28 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın Atatürk Havalimanı’nda yaptığı “Büyük Filistin Mitingi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Yardım eli uzattığımız, gerektiğinde sınırlarımızı açtığımız kardeşlerimize yaptığımız gibi Gazze için de bugün olduğu gibi kıyamdayız” dedi.

Atatürk Havalimanı’ndaki mitinge sabahın erken saatlerinden itibaren yüzbinlerce insan geldi. Mitinge Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve DSP Genel Başkanı Önder Aksakal da katıldı. Seçimlere Cumhur İttifakı içinde giren Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ise mitingde yoktu.

Mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazze’deki İsrail saldırısının sorumlusu olarak batılı ülkeleri göstererdi. Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadelesini sürdüreceğini belirterek, “Bir gece ansızın gelebiliriz şiarıyla kendi çizdiğimiz yolda ilerlemeyi sürdüreceğiz. Biz milletimizi seviyoruz. Milletimize feda-i can etmeye hazırız. Milletimizle bu yolda ilerlemeye hazırız. Bu millet yeni destanlar yazmaya hazırdır. Bunlar dediğimizin kimler olduğunu biliyorsunuz değil mi? ABD’siyle, Avrupa’sıyla, tek dişi canavar kalan Batı’dan bahsediyorum. Gazze’de yaşanan katliam topyekun Batı’nın eseridir. Çocuk katillerinin verdikleri tam desteği demokrasi ve adalet gibi kavramlarla gizlemeye çalışmaları da ayrı bir komedidir. İsrail onlara rağmen adım atamaz. Atsa bile üç gün içinde çöker” dedi. Mitingde sık sık “Mehmetçik Gazze’ye” sloganı atıldı.

Filistin mitingi izlenimleri: Meydan tezkere istiyorFilistin mitingi izlenimleri: Meydan tezkere istiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında isim vermeden Meral Akşener’i ve muhalefeti eleştirerek “Netanyahu nasıl teröristse Hamas da terörist’miş. Yazıklar olsun. Hamas kimdir bihaber olan talihsizler var. Ve onlara ülkemde oy atanların da iyi düşünmesi lazım. Pek çok coğrafya için biz gözyaşı döktük. Ömrümüz boşuna geçmedi. Birileri Gazze’yi çok uzakta görüyor ve ne yazık ki bunu açıkça söylüyor. Bu ülke için Adana neyse Gazze de oydu. Edirne neyse Üsküp’ün, Gaziantep neyse Halep’in o olduğu gibi. Nereden nereye geldik. Gazze vatan toprağının parçasıydı. Çanakkale şehitliğine yolunuz düştüğünde mezar taşlarının üstündeki yazılara bakın. Orada Gazzelilerin de yattığını göreceksiniz” diye konuştu.

Erdoğan: Kıyamdayız

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Siz bugün burada öyle büyük bir milletsiniz ki bunu farklı şekilde ortaya koydunuz. Öyle büyük bir millet ve devletiz ki ne gücümüz ne derdimiz ne mücadelemiz sadece kendi sınırlarımızda kaimdir. Yarın cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının coşkusunu yaşarken bugün Gazze için yüreklerimizin yangınını cümle aleme haykıracağız. Tıpkı geçmişte Trakya’da, Balkanlar’da, Kafkaslar’da, Doğu Akdeniz kıyılarının her karışında, Orta Asya’nın, Güney Asya’nın, Afrika’nın dört bir yanında bir zamanlar biz de millet, hem nasıl bir milletmişiz, gelmişiz, dünyaya millet, milliyet nedir öğretmişiz. Ufkumuzun uzandığı her yerde kalplerini ve gözlerini bize çevirmiş kardeşlerimizin derdiyle dertlendiğimiz, yardım eli uzattığımız, gerektiğinde sınırlarımızı açtığımız kardeşlerimize yaptığımız gibi Gazze için de bugün olduğu gibi kıyamdayız. ”
Erdoğan’ın kullandığı kıyam sözlük anlamıyla “doğrulmak, ayakta durmak; yönelmek” demek. “İsyan etmek” anlamında da kullanılır.

‘İsrail sen işgalcisin, örgütsün’

İsrail’in işgalci olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “1947’de Gazze Filistin buralar neydi, şimdi ne? Ya İsrail, sen buralara nasıl geldin. Sen bir işgalcisin, örgütsün. Batı sana borçlu ama Türkiye’nin sana borcu yok. Türkiye sana borçlu olmadığı için Erdoğan böyle konuşuyor. Onlar borçlu olduğu için size ziyarete geliyor. Hatırlayın duvarlara 1453’ü yazanları unutmuyoruz değil mi? O çapulculara bu ülkeyi, bu kadar… Son iki asırdır bizi siyasi, sosyal, ekonomik olarak dilim dilim doğrayanların kapanmamış hesapları var. Gavurun kılıcını çalanların hakikatleri ters yüz etmesine izin vermeyeceğiz. Sizler de görüyorsunuz, dün Ukrayna-Rusya savaşında katledilen siviller için timsah gözyaşları dökenlerin Gazze’de ölen çocuklar için sesi çıkmıyor” dedi.

Erdoğan “İsrail biz de seni savaş suçlusu olarak dünyaya ilan edeceğiz. Şimdi bunun hazırlığı içindeyiz, bunun çalışmasını yapıyoruz ve savaş suçlusu olarak İsrail’i dünyaya tanıtacağız” dedi. Erdoğan sözlerinin devamında “Elbette her ülkenin kendini savunma hakkı vardır. Tamam da adalet nerede? Gazze’de savunma değil açık ve alçak bir katliam yürütülmektedir” diye konuştu.

Erdoğan konuşmasının sonunda mitinge gelenlere Fatiha okutarak kürsünden ayrıldı.

Erdoğan'a tepki: İsrail, Türkiye ile diplomatik ilişkisini kesiyorErdoğan’a tepki: İsrail, Türkiye ile diplomatik ilişkisini kesiyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.