Çinliler harcamalarını kısınca lüks markaların piyasa değeri dört ayda 250 milyar dolar eridi
Dünya Sağlık Örgütü "sebebi teşhis edilememiş akciğer iltihaplanması" olarak tanımlanan Çin'deki solunum yolu hastalığı salgınıyla ilgili bilgi istedi. Hastalık özellikle çocuklarda görülüyor.
Çin Covid’den sonra yeni bir solunum yolu hastalığı, dahası salgını korkusuyla baş başa. Bizde halk arasında zatürree olarak bilinen akciğer iltihaplanması bu ve hastalık için, tıpkı 2019 yılında sonradan ”Covid” adı konan virüste olduğu gibi ”sebebi teşhis edilemeyen akciğer iltihaplanması” tanımı yapılıyor. Yeni ”sebebi teşhis edilemeyen akciğer iltihaplanması”na son haftalarda başkent Pekin dahil Çin’in kuzey kentlerinde sıkça rastlanıyor.
Salgın özellikle çocukları etkiliyor. Çin Devleti’nin hastalık gözetleme uygulaması ProMed salı günü yayınladığı raporda ”Pekin, Liaoning ve diğer şehirlerdeki çocuk hastaneleri, hasta çocuklarla dolup taştı; okul ve sınıflar tatilin eşiğinde” dedi, solunum yolu hastalıklarında ”önemli artış olduğunu” ekledi. Çinli salgın uzmanı Eric Feigk-Ding’in sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı görüntüler ”Yeni bir Korona salgını mı doğuyor?” endişesine yol açtı.
⚠️UNDIAGNOSED PNEUMONIA OUTBREAK—An emerging large outbreak of pneumonia in China, with pediatric hospitals in Beijing, Liaoning overwhelmed with sick children, & many schools suspended. Beijing Children’s Hospital overflowing. 🧵on what we know so far:pic.twitter.com/hmgsQO4NEZ
— Eric Feigl-Ding (@DrEricDing) November 22, 2023
Dünyayı sarsan Covid-19 salgınının tekrarlanmaması için tetikte olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin hükümetinden salgına dair ”detaylı bilgi” istedi.
WHO statement on reported clusters of respiratory illness in children in northern China
WHO has made an official request to #China for detailed information on an increase in respiratory illnesses and reported clusters of pneumonia in children.
At a press conference on 13… pic.twitter.com/Jq8TgZjWNX
— World Health Organization (WHO) (@WHO) November 22, 2023
Hastalarda kuru öksürük, ateş, yorgunluk ve şiddetli baş ağrısı semptomları gözlemleniyor. Çin basınındaki haberlere göre hastalığın ”Mikoplazma pnömonisi” salgını olabileceği söyleniyor.
Bakteri yeni değil. Elli yıldır bilinen mikoplazma pnömonisi özellikle Çin’de çok yaygın. Antibiyotikle tedavi edilebilen bir grip gibi olsa da özellikle çocuklarda akciğer enfeksiyonuna yol açabiliyor. Hastalık Covid-19 salgınıyla hayatlarımıza giren PCR testi ile teşhis edilebiliyor.
Baş şüpheli mikoplazma pnömoniyası gibi görünse de, Çinli yetkililer İnfluenza, Solunum Sinsityal Virüsü (RSV) ve SARS-CoV-2 (Covid-19’a sebep olan virüs) ihtimalleri üzerinde de duruyor.
Salgının bu kadar şiddetli yaşanması soru işaretlerine yol açıyor. Fransız viroloji uzmanı Bruno Lina’ya göre Çin’de yaşanan salgının temel sebebi ülkenin ”sıfır Covid” politikası. Üç yıl boyunca vatandaşlarına çok sıkı karantina ve tam kapanma kuralları uygulayan Çin hükümeti 8 Ocak’ta bu politikaya son vermişti. Lina ”Sıfır Covid politikası diğer grip türlerine bağışıklığı azalttı. Çinliler neredeyse dört senedir hiç bir kış hastalığına yakalanmadı. Dolayısıyla sürü bağışıklığı zayıfladı” dedi. Lina mikoplazma pnömoniyası salgınının ”olağanüstü” bir durum olmadığını, ancak yeni bir Covid salgınını engellemek için DSÖ’nün Çin’den şeffaflık istediğini söyledi.