Çin’de yeni zatürre salgını: DSÖ tetikte

Dünya Sağlık Örgütü "sebebi teşhis edilememiş akciğer iltihaplanması" olarak tanımlanan Çin'deki solunum yolu hastalığı salgınıyla ilgili bilgi istedi. Hastalık özellikle çocuklarda görülüyor.

Sağlık 24 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Çin Covid’den sonra yeni bir solunum yolu hastalığı, dahası salgını korkusuyla baş başa. Bizde halk arasında zatürree olarak bilinen akciğer iltihaplanması bu ve hastalık için, tıpkı 2019 yılında sonradan ”Covid” adı konan virüste olduğu gibi ”sebebi teşhis edilemeyen akciğer iltihaplanması” tanımı yapılıyor. Yeni ”sebebi teşhis edilemeyen akciğer iltihaplanması”na son haftalarda başkent Pekin dahil Çin’in kuzey kentlerinde sıkça rastlanıyor.

Salgın özellikle çocukları etkiliyor. Çin Devleti’nin hastalık gözetleme uygulaması ProMed salı günü yayınladığı raporda  ”Pekin, Liaoning ve diğer şehirlerdeki çocuk hastaneleri, hasta çocuklarla dolup taştı; okul ve sınıflar tatilin eşiğinde” dedi, solunum yolu hastalıklarında ”önemli artış olduğunu” ekledi. Çinli salgın uzmanı Eric Feigk-Ding’in sosyal medya platformu X üzerinden paylaştığı görüntüler ”Yeni bir Korona salgını mı doğuyor?” endişesine yol açtı.

Dünyayı sarsan Covid-19 salgınının tekrarlanmaması için tetikte olan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin hükümetinden salgına dair ”detaylı bilgi” istedi.

Baş şüpheli ‘Mikoplazma pnömoniyası’

Hastalarda kuru öksürük, ateş, yorgunluk ve  şiddetli baş ağrısı semptomları gözlemleniyor. Çin basınındaki haberlere göre hastalığın ”Mikoplazma pnömonisi” salgını olabileceği söyleniyor.

Bakteri yeni değil. Elli yıldır bilinen mikoplazma pnömonisi özellikle Çin’de çok yaygın. Antibiyotikle tedavi edilebilen bir grip gibi olsa da özellikle çocuklarda akciğer enfeksiyonuna yol açabiliyor. Hastalık Covid-19 salgınıyla hayatlarımıza giren PCR testi ile teşhis edilebiliyor.

Baş şüpheli mikoplazma pnömoniyası gibi görünse de, Çinli yetkililer İnfluenza, Solunum Sinsityal Virüsü (RSV) ve SARS-CoV-2 (Covid-19’a sebep olan virüs) ihtimalleri üzerinde de duruyor.

‘Sıfır Covid politikası diğer hastalıklara bağışıklığı azalttı’

Salgının bu kadar şiddetli yaşanması soru işaretlerine yol açıyor. Fransız viroloji uzmanı Bruno Lina’ya göre Çin’de yaşanan salgının temel sebebi ülkenin ”sıfır Covid” politikası. Üç yıl boyunca vatandaşlarına çok sıkı karantina ve tam kapanma kuralları uygulayan Çin hükümeti 8 Ocak’ta bu politikaya son vermişti. Lina ”Sıfır  Covid politikası diğer grip türlerine bağışıklığı azalttı. Çinliler neredeyse dört senedir hiç bir kış hastalığına yakalanmadı. Dolayısıyla sürü bağışıklığı zayıfladı” dedi. Lina mikoplazma pnömoniyası salgınının ”olağanüstü” bir durum olmadığını, ancak yeni bir Covid salgınını engellemek için DSÖ’nün Çin’den şeffaflık istediğini söyledi.

Korku duvarını yıkmıştı... SARS salgınını ifşa eden Çinli doktor yaşamını yitirdiKorku duvarını yıkmıştı… SARS salgınını ifşa eden Çinli doktor yaşamını yitirdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.