Kene kabusu yayılıyor: KKKA bir can daha aldı
Hikikomori 'içeri çekilme, hapsedilmiş olma' anlamına geliyor ve psikolojide bir sendromun adı. Dijital hayata aşırı bağımlılık bu sendromun en büyük dışa vurumu. Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre çocukların yüzde 28'i bu sendromun pençesinde.
Japonca bir terim olan hikikomori ‘içeri çekilme, hapsedilmiş olma’ anlamları taşıyor. Bu kelime psikolojide bir sendromun ismi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci yaptıkları son araştırmayı anlattı ve bu sendromun çocukların yüzde 28’inde görüldüğünü söyledi.
Prof. Dr. Dilci’nin anlatımına göre 2 bin 300 çocuk üzerinde yapay zeka ve algoritmik sistem aracılığıyla dijitanaliz tekniğiyle araştırma yapıldı. Sendromu “Japonya’da özellikle kendilerini dijital nesne kullanımına bağlı olarak izole eden ve benlik algılarında birtakım sıkıntılar yaşayan çocukların durumunu ifade eden bir kavram” diyerek açıklayan Prof. Dr. Dilci’nin anlatımına göre araştırmada sosyal izolasyon ve benlik algısında ciddi anlamda sorun yaşandığı ortaya çıktı.
Çocukların genelde odalarında oyun oynayarak vakit geçirdiğini aktaran Prof. Dr. Dilci “Dış dünyadan zevk alamama gibi davranışlara yöneliyorlar. Bu olayın yaşam boyu devam etme riski var; bu tip çocukların arkadaş ve sosyal ilişkisi olmayacak. İçine kapanma ile beraber bir sosyal izolasyon söz konusu. Çevreyle etkili ve verimli iletişim kurmama, hatta ve hatta iletişimi kesme durumuyla bile karşı karşıya kalabiliriz” dedi.
Toplumsal anlamda önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Dilci çocukları dijital nesneden uzak şekilde eğitmenin ve tekrar rehabilite etmenin gerekli olduğunu belirtti. Aile içi iletişimin güçlenmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Dilci “Dijital nesnelerin olmadığı durumları ifade edecek yaşam biçimi benimsenmelidir. Okul ve iş ortamında da yine öğretmenlerimiz bu konuda çocuklarımıza rehberlik edecek ve onları aydınlatacak birtakım eğitim formatörleri yetiştirmelidir. Bu genelde sosyal becerisi zayıf ve içerisine kapanık çocuklarda daha çok görülür. Bu tip çocuklar mesleki yetişme konusunda yetersizlikler veya geride kalma ve yine toplumsal anlamda dışlanmaya maruz kalabilir” diye konuştu.