DSÖ’ye göre Avrupa’da 36 milyon insanda uzun süreli Covid-19 semptomları var

Dünya Sağlık Örgütü, uzun Covid olarak adlandırılan durumu yaşayan kişilere ilişkin araştırmasında, hastalığı geçiren 30 kişiden birinin normal hayata dönmekte hâlâ zorlandığını söyledi. DSÖ, Avrupa'da bu sayının 36 milyon kişi olduğunu bildirdi.

Sağlık 29 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Avrupa’da 36 milyon kişi, uzun süredir Covid-19 semptomlarıyla yaşamlarını sürdürüyor. Uzun Covid olarak adlandırılan bu durum, enfeksiyondan kurtulduktan sonra bile devam eden semptomları karakterize ediyor. Yorgunluk, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, öksürük, baş dönmesi ve daha fazlasını içeren belirtiler, uzun süreli Covid semptomları olarak değerlendiriliyor.

DSÖ Avrupa Bölgesi Direktörü Doktor Kluge, uzun Covid ile ilgili ellerindeki verilere göre Covid-19 geçiren 30 kişiden birinin normal hayata dönmekte hâlâ zorlandığını söyledi.

Uzun Covid ile ilgili ellerindeki verilerin hala yetersiz olduğundan şikayet eden Kluge, “Uzun Covid hastalarından gelen şikayetleri dinliyoruz ve içinde bulundukları durum hakkında farkındalık yaratmak için çalışıyoruz. Ancak bunu anlamak için çok daha fazlasının yapılması gerektiği açık” dedi.

Salgının başlarında, hastalar ilk Covid-19 enfeksiyonlarından sonra bazen ciddiye alınmayan nüksetmeler veya yeni semptomlar hissettiklerini rapor etti.

Euronews’ün aktardığına göre yakın tarihli bir araştırma, uzun süreli Covid’in, akut Covid-19 enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 10’unda meydana geldiğini ortaya koyuyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.