Dünyanın diş çıkartan ilk ilacı klinik deneylere hazırlanıyor

Bilim insanları, bir Japon ilaç firmasının öncülüğünde hayvanlarda başarıyla denedikleri ve olmayan dişin yerine yeni diş çıkaran ilacı şimdilerde insanlar üzerinde denemeye hazırlanıyor.

Sağlık 2 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Kaybettiğiniz değerli dişlerinize yeniden sahip olma olanağı çok yakında mümkün olabilir. Japan Times’ın haberine göre, beş yıl önce farelerde yeni dişlerin çıkmasını sağlayan Toregem Biopharma’nın, gelecek yıl temmuz ayında klinik deneylerine başlanması planlanıyor.

Farelerde yeniden çıkan dişin görüntüsü. Fotoğraf: Kyoto Üniversitesi

Projenin baş araştırmacısı ve Kitano Hastanesi Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nde diş hekimliği ve ağız cerrahisi bölüm başkanı olan Dr. Katsu Takahaşi, “Dişlerin yeni çıkmasını sağlama fikri her diş hekiminin hayalidir” diyor. Bu yılın başlarında Japonya’nın günlük haber sitesi Mainichi’ye konuşan Takahaşi hayalini, “Yüksek lisans yaptığım dönemden beri bunun üzerinde çalışıyorum. Başaracağımdan emindim” sözleriyle anlatmıştı.

USAG-1 geninin antikoru, söz konusu geni baskılayarak dişlerin ağızda yeniden çıkmasına yardımcı olabiliyor. Bilim insanları bu bilgiyi öğrendiklerinden beri USAG-1’i bloke edebilen ‘etkisizleştirici antikor ilacı’ geliştirmek için çabalıyor. Araştırmacılar şimdi bu proteinin üretimini engellemenin dişlerin gerçekten de çıkmasında etkili olup olmadığını test ediyor.

Ekip farelerin ardından insanlarla benzer diş yapısına sahip gelincikler üzerinde de olumlu sonuçlar aldı. Durum böyle olunca bilim insanları bu sefer insanlar üzerinde deneme yapma kararı aldı. Her şey yolunda giderse, 2025’ten itibaren ekip, altı veya daha fazla dişin olmayışıyla karakterize nadir bir genetik bozukluk olan anodontiden muzdarip iki ila altı yaş arası çocuklar için klinik testlere başlayacak.

Klinik denemeye katılan çocuklara dişlerin büyüyüp büyümediğini görmek için bir doz ilaç enjekte edilecek. Eğer sonuçlar başarılı olursa 2030 yılına kadar ilacın ruhsatı alınabilecek.

Takahaşi yeni ilacın dişleri tam olmayanlar için yeni bir seçenek olacağını umuyor. Mainichi’ye verdiği demeçte de, “Her halükârda diş büyütme ilacının protez ve implanların yanında üçüncü bir seçenek olacağı zamanı görmeyi umuyoruz” dedi.

Hindistan, tarih yazan Ay aracı Chandrayaan-3 ile teması kaybettiHindistan, tarih yazan Ay aracı Chandrayaan-3 ile teması kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.