Akciğer kanserine karşı büyük ümit: BioNTech’in geliştirdiği aşının denemeleri başladı

Doktorlar Türkiye dahil dünyanın yedi ülkesindeki 34 araştırma sahasında dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının Faz-1 testlerine başladı. BNT116 olarak bilinen aşıyı BioNTech üretiyor. Aşının denemeleri 1 yıldan uzun süre devam edecek.

Popüler 23 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Akciğer kanseri dünyada her yıl yaklaşık 1,8 milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Tümörlerin yayıldığı ileri evrelerde hayatta kalma oranları özellikle düşük. Dünyada Türkiye dahil yedi ülkede hastalar üzerinde test edilmeye başlanan ilk akciğer kanseri aşısı BNT116 uzmanlara göre hastalığın tedavisinde çığır açabilir.

Aşı, akciğer kanserinin en yaygın türü küçük hücreli olmayan akciğer kanserini tedavi etmek üzere, Covid 19 aşısını geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucusu olduğu BioNTech tarafından geliştirildi.

34 sahada 130 hastada deneniyor

İngiliz gazetesi The Guardian’ın haberine göre BNT116’nın insanlardaki ilk denemesi İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’de 34 araştırma merkezinde başlatıldı.

Cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evreden ileri evre hastalık veya nükseden kanser vakaları olmak üzere yaklaşık 130 hasta bu denemeye dahil edilecek.

Aşı, Covid-19 aşılarına benzer şekilde mesajcı RNA (mRNA) kullanıyor ve bağışıklık sistemine tümör belirteçleri sunarak vücudu bu belirteçleri ifade eden kanser hücreleriyle savaşmaya hazır hale getiriyor. Amaç, kemoterapinin aksine sağlıklı hücrelere dokunmadan kişinin kansere karşı bağışıklık tepkisini güçlendirmek, böylece vücudun bağışıklık hücrelerinin kanserli hücreleri tanıyıp onlara saldırmasını ve yok etmesini sağlamak.

The Guardian, İngiltere’de bu henüz Faz-1 deneme aşamasında olan aşının ilk yapıldığı hastayla da konuştu. 67 yaşındaki Janusz Racz isimli kişiye teşhis Mayıs ayında konmuş, o da hemen radyoterapi ve kemoterapiye alınmış.

Şimdi ise ilk uygulamada 5’er dakika arayla 30 dakika içinde ardı ardına 6 kez aşı uygulandı. 6 hafta boyunca her hafta bir kez bu uygulama tekrar edecek. Sonra ise 54 hafta boyunca her üç haftada bir kez aynı şekilde aşı olacak.

Her seferinde 6 aşı uygulanmasının sebebi, her aşının farklı bir RNA dizilimi içermesi. Böylece vücudun kanserli hücrenin RNA’sını öğrenmesi ve buna göre davranması ümit ediliyor.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.