Amerika’da yapay tavuk etine bir yeşil ışık daha

Hayvanları kesmeden, sadece hücrelerinden faydalanarak et üreten GOOD Meat şirketi, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) engelini aşmayı başararak ürünlerini ABD'de satışa sunmaya bir adım daha yaklaştı.

Sağlık 23 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
GOOD Meats, yapay tavuk eti için FDA'dan onay alan ikinci şirket.

Amerikan devletinin gıda ve ilaç onaylarını veren otorite kurumu FDA, yapay tavuk eti üreten GOOD Meat için piyasaya giriş öncesi değerlendirmenin bir parçası olarak “Sorun yok” belgesi yayımladı. Bu da denetleyici kurumun, şirketin ürettiği yapay tavuk etinin tüketilmesinin güvenli olduğu sonucunu kabul ettiği anlamına geliyor.

Şirketin, California’daki üretim tesisini işletmek için şimdi de ABD Tarım Bakanlığı’ndan denetim izni alması gerekiyor. GOOD Meat CEO’su Josh Tetrick, bu son engeli de aşmaları halinde ünlü şef José Andrés’in GOOD Meat tavuklarını Washington’daki restoranlarından birinde müşterilerine servis etmeyi kabul ettiğini söylüyor.

Geleneksel et üretimine alternatif oluşturan üretimlere odaklanan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Good Food Institute’un başkanı ve kurucusu Bruce Friedrich, yapay etin çevresel faydalarına işaret ederek, “Bu haber, sıradan bir denetim kararından fazlası. Gıda sisteminin dönüşümüne şahitlik ediyoruz. Tüketiciler ve gelecek nesiller, sevdikleri gıdaların daha sürdürülebilir olmasını ve toprağımızı, suyumuzu, iklimimizi ve sağlığımızı koruyan yollarla üretilmesini hak ediyor” dedi.

Yapay et böyle üretiliyor

Şirketin yapay et üretim tesislerinde önce tavuklardan bir miktar hücre alınıyor. Sonrasında hücreler protein, yağ ve karbonhidrat karışımıyla besleniyor. Bunun akabinde de hücreler çoğalmaya başlıyor. Et tankların içindeki tepsilerde büyümeye bırakılıyor. Dışarı çıkarıldıklarında ise nugget ya da fileto gibi şekillere sokuluyor. Üç ila dört hafta sonra da ızgara yapılmaya hazır hale geliyor.

Gelecek yapay etlerde

GOOD Meat, yapay tavuklarını 2020’den beri Singapur’da satıyor. ABD’de henüz hayvan hücrelerinden üretilen yapay gıda satılmasa da 80’den fazla şirket bu alanda bir gelecek kurmayı hedefliyor.

Tarım Bakanlığı ve FDA ise ABD pazarına girecek yapay etlerin güvenli olup olmadığı ve uygun şekilde etiketlenip etiketlenmediğinden emin olmak için bu şirketleri denetleme konusunda işbirliği yapıyor. Bu kapsamda FDA, geçen sonbaharda Upside Foods’a da yeşil ışık yakarak, ürettikleri tavuk etinin güvenli olduğu yönünde bir değerlendirmede bulunmuştu. Yani GOOD Meat, ABD’de bu onayı alan ikinci şirket oldu.

Et fiyatı sözde inecekti, iki günde yüzde 15 zam daha geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.