Harvard Tıp Fakültesi: Zayıflama iğneleri görme kaybına neden olabilir

Harvard Üniversitesinde araştırmacılar tip 2 diyabetin tedavisinde ve zayıflama amacıyla kullanılan semaglutide adlı ilacın potansiyel görme riskleri taşıdığını ortaya koydu. İlk kez bu iğnelerle ilgili olumsuz bir araştırma sonucu ortaya çıkıyor.

Popüler 5 Temmuz 2024
Ozempic gibi zayıflama ilaçları her ilaçta olduğu gibi doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye’de henüz kullanım ruhsatı yok ama başta Amerika olmak üzere bütün Avrupa ve son olarak Çin’de ‘zayıflama iğneleri’ adı verilen ilaçlar yıllardır gündemin en üst maddelerinde yer alıyor. Bu iğneler, vücudun salgıladığı bir hormonu baskılayarak açlık hissini çok azaltıyor, bu sayede daha az yemek yiyen insanlar da ciddi kilo veriyor.

Bu etkili zayıflama ilacının yan etkileri ilaçlar daha piyasaya çıkmazdan önceden beri araştırılıyor ama hep tam tersi sonuçlar bulundu bugüne kadar. Yani bu iğneler kalp damar sağlığından kansere kadar pek çok hastalıkta da olumlu rol oynuyordu. Fakat şimdi ilk kez bu iğnelerle ilgili olumsuz bir bulgu var.

Dünyanın en saygın tıp bilimi dergilerinden biri olan JAMA’nın Ophthalmology adlı akademik dergisinde önceki gün yayımlanan makale, Ozempic ve Wegovy gibi ticari isimlerle satılan semaglutide ilacıyla nonarteritik anterior iskemik optik nöropati (NAION) arasında bağlantı buldu. Daha basit bir ifadeyle ilacın görme kaybına neden olabileceğini ortaya koydu.

Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Jimena Tatiana Hathaway ve ekibi tarafından yürütülen araştırma için 16.827 hastanın 2017 ile 2023 arasında toplanan verileri  incelendi.  Semaglutide reçete edilen hastaların NAION riskinin, kullanmayan hastalara kıyasla daha yüksek olduğu bulundu ancak nedensellik değerlendirmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtildi.

Novo Nordisk tedirgin değil

Makalenin yayımlanmasından sonra Ozempic’in üreticisi Danimarkalı ilaç şirketi NovoNordisk’in hisselerinde sabah saatlerinde bir miktar düşüş olsa da bir süre sonra tekrar yükseldi.

Cnbc.com’da yer alan haberde Deutsche Bank analisti Emmanuel Papadakis ‘araştırmanın kanıtların kalitesini düşük hata paylarının çok geniş olduğunu’ söyledi: “En kötü senaryo ilaçların etiket uyarı bölümüne bir ekleme olması ki bu da çok önemli değil.” Papadakis, Deutsche Bank’ın genel olarak semaglutide ilaçlarını güvenlik açısından “endüstri tarihindeki en az riskli terapötik sınıflardan biri” olarak niteledi.

Novo Nordisk’ten bir sözcü ise “Hasta güvenliği Novo Nordisk için en öncelikli konudur ve ilaçlarımızın kullanımıyla ilgili tüm advers (istenmeyen, zararlı) olay raporlarını çok ciddiye alıyoruz” derken araştırmanın kısıtları olduğunu ekledi.

Avrupa’nın en değerli şirketi

Semaglutide ilaçlara talebin fırlaması üzerinde Novo Nordisk geçen yıl Danimarka’nın toplam gayri safi yurtiçi hasılasından daha büyük bir değere sahip olarak Avrupa’nın en değerli şirketi haline gelmişti. Wegovy’nin kilo verme dışındaki faydaları olduğu da kanıtlandı ve ABD’deki Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ilacın kalp hastalığı riskini azaltma amacıyla kullanımını onayladı.

Kullanan hastaların bazıları mide felci ve intihar düşünceleri bildirince ilaç inceleme altına alındı. British Columbia Üniversitesindeki bir araştırma, ince veya kalın bağırsakta tıkanıklık ve pankreas iltihabı riskinin arttığını saptadı. İlaçlarda pankreas iltihabı ve bağırsak tıkanıklıkları hakkında uyarılar bulunuyor. Prospektüslerde görme şikayetleri de Ozempic ve Wegovy’nin  potansiyel bir yan etkileri arasında gösteriliyor.

Ozempic dünyanın 'en kilolu ülkesi' Çin'de de hızlı büyüyorOzempic dünyanın ‘en kilolu ülkesi’ Çin’de de hızlı büyüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.