Hastaneye kontrole giderken minibüste doğum yaptı
Doğum sonrası depresyonun sadece annelerin sorunu olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Babalarda doğum sonrası depresyon gerçek ve önemli.
Doğum sonrası depresyon genellikle kadınları etkileyen bir durum olarak düşünülse de durum hiç de öyle değil. Bu depresyon türü erkekleri neredeyse kadınlar kadar etkiliyor. Bazı çalışmalara göre taze babalarda depresyon oranı yüzde 10’larda. İşte, nedenler ve çözüm önerileri…
Doğum sonrası depresyonun pek çok nedeni var. Yaygın inanışın aksine sadece hormonlarla ilgili değil. Öyle ki kadınlarda bile hormonlar doğum sonrası depresyonda sadece küçük bir rol oynuyor. Doğum sonrası depresyon tipik olarak daha önce depresyon geçirmiş olmak, bebek doğduktan sonra yaşanan uyku sorunları, sosyal destek eksikliği veya mali zorluklar gibi risk faktörlerinin bir araya gelmesinden kaynaklanıyor.
Doğum sonrası depresyon belirtileri, klasik depresyon belirtilerine oldukça benziyor: Keyifsizlik, motivasyon eksikliği, uykusuzluk, suçlu veya değersiz hissetme, iştah veya kilo değişiklikleri, yorgunluk, ölüm veya intihar düşünceleri… Depresyon ve doğum sonrası depresyon arasındaki temel fark, bu duyguların doğum sonrası dönemde (tipik olarak bebek doğduktan sonraki ilk yıl) ortaya çıkma eğiliminde olması.
Bebeğiniz doğduktan sonra ruh halinizde bazı değişiklikler olması normal olabilir. Ne de olsa, günlük rutininizden eşinizle olan ilişkinize, uyku miktarınıza kadar hayatınızın neredeyse her yönünün değiştiği bir dönemdesiniz. Fakat birkaç haftadan fazla bir süredir depresyon belirtileri yaşıyor ve yakınmalarınızın bebeğinizle ilişki kurmayı zorlaştırdığını düşünüyorsanız doktora başvurmanız yararlı olabilir. Bu arada doğum sonrası depresyonun sadece ilk aylarda değil, bebek doğduktan sonraki ilk veya iki yılda herhangi bir zamanda ortaya gelebileceğini de belirtmekte fayda var.
Yardım almak
Doğum sonrası depresyonun kendi kendine geçmesi pek olası değil. Doğum sonrası depresyonda olduğunuzdan kuşku duyuyorsanız sadece sağlığınız için değil, aynı zamanda bebeğinizle olan bağınızı da etkileyebileceği için destek almanız önemli.
Her şeyden önce, yardıma ihtiyaç duymanın yanlış bir tarafı yok. Sevdiklerinizden, arkadaşlarınızdan veya bir doktordan destek istemek utanılacak bir şey değil. Yardım almak, sizi zayıflatmaz ve doğum sonrası depresyon yaşamanız sizi “başarısız” yapmaz.
Destek almak için ilk adımı nasıl atacağınızı bilmek zor olsa da bunun konuşulması zor bir şey olduğunu kabul etmek iyi bir başlangıç noktasıdır. Kulağa basit gelse de biriyle konuşmanız kendinizi daha az garip hissetmenize yardımcı olabilir. Biriyle konuştuğunuzda, söylemeniz gerektiğini hissettiğiniz şeyi değil, gerçekten nasıl hissettiğinizi söylemenin önemli olduğunu da hatırlamanızda fayda var.
Depresif hissettiğiniz için öfke hissetmeniz de normaldir. Ruhsal sorunlarla boğuşan birçok genç erkek, bu şekilde hissettikleri için öfkeleniyor, sevdiklerini hayal kırıklığına uğratmaktan ya da sistemin onları dinlemeyeceğinden endişe ediyor. Öfkeyle başa çıkmak için sabırlı olun. Öfkenin gitmesine izin vermeye çalışın.
Babalarda doğum sonrası depresyon gerçek ve önemli. Neyse ki sadece birkaç yıl öncesiyle bile karşılaştırıldığında daha fazla farkındalık ve yardım var.
Kaynak: İngiltere’deki Bournemouth Üniversitesi Psikololoji Profesörü Andrew Mayers’ın “The Conversation”da yayınlanan yazısından derlendi.