Yoğun bakımdaki Berlusconi için üzücü iddia: Lösemiye yakalandı
İtalya Parlamentosu, taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olmak için yurt dışına gidilmesini suç sayan bir yasa tasarını meclisten geçirdi. Tasarının yürürlüğe girmesi için senatonun da onayı gerekiyor.
İtalya’da taşıyıcı annelik yasa dışıyken, tüp bebek tedavisini ise sadece heteroseksüel çiftler yapabiliyor. İtalyan parlamentosu şimdi bu yasağı ileriye taşımak için yeni adımlar atıyor. Yasağın yurt dışındaki taşıyıcı anneliği de kapsayacak şekilde genişletilmesi, Başbakan Giorgia Meloni’nin lideri olduğu İtalya’nın Kardeşleri Partisi ile sağcı koalisyon ortağı Lig’in başlıca politikaları arasında yer alıyordu.
Kendisini ‘Hıristiyan bir anne’ olarak tanımlayan Meloni seçim öncesi yaptığı konuşmalarda, bir çocuğun sadece heteroseksüel ebeveynler tarafından yetiştirilmesi gerektiği görüşünü vurgulamıştı. Meloni bu konuşmalarında ‘toplumsal cinsiyet’ ve ‘LGBTİQ+ lobileri’ne de değinmişti.
Yurt dışından taşıyıcı annelik yoluyla çocuk sahibi olanların önüne geçmenin amaçlandığı yeni yasa tasarısı, Temsilciler Meclisi’nde 166’ya 109 oyla meclisten geçirildi. Sadece İtalyanları hedef alan tasarıyı ihlal edenlere 1 milyon euroya varan para cezası ile iki yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Tasarının uygulamaya konulması için senatodan da onay alması gerekiyor.
Parlamento önünde tasarıyı destekleyenlerin gerçekleştirdiği gösteriye katılan Aile Bakanı Eugenia Roccella, “Bugün İtalya’yı uluslararası düzeyde kadın ve çocukların korunmasında ön saflara getirmesi bakımından önem taşıyor. Yaptığımız oylamanın, yurt dışında taşıyıcı annelik uygulamasının kaldırılmasında küresel bir tartışma başlatmasını umuyoruz” dedi.
Yurt dışında taşıyıcı annelik uygulamasına başvuran İtalyanların büyük bir çoğunluğunun heteroseksüel olduğu ve bunu gizliden gizliye gerçekleştirdiği düşünülüyor. Ne var ki Meloni hükümeti eşcinsel evlilik yapan çiftlerin çocuklarının kayıt altına alınmasının önüne geçmek gibi sert önlemlerle daha çok homoseksüel çiftleri hedef alıyor. Ülkenin LGBTİQ+ topluluğu, bugüne kadar elde ettikleri hakları, ekim ayında iktidara gelen Meloni hükümetinin attığı adımlarla yerle yeksan olacağından korkuyor.
Meloni hükümeti, İtalya’nın karşı karşıya olduğu daha büyük sorunlarla ilgilenmek yerine çok daha kolay meselelere yoğunlaşmakla eleştiriliyor. Merkez sol Demokrat Parti milletvekili Alessandro Zan, “Bu yasa tasarısı rezaletinin İtalya’nın güneyinin yandığı, kuzeyinde ise daha önce bir benzeri görülmemiş fırtınalar gördüğü bir dönemde kitlesel dikkat dağıtma silahı olarak kullanıldığı ayan beyan ortada” diyerek tepkisini gösterdi.
Daha küçük ölçekli sol parti Piu Europa’nın lideri Riccardo Magi ise ‘hiçbir Avrupa vatandaşının yapıldığı ülkede suç olmayan ve uluslararası anlaşmalarda da bir sorun yaratmayan eylemler için mahkum edilemeyeceği için’ böyle bir yasa çıkarmanın İtalya’yı ‘diğer ülkelerle çelişkiye düşürdüğünü’ söyledi.