Macron’dan ötanazi için yeşil ışık: Fransız usulü yaşamı sonlandırma modeli

Fransa'da Vatandaş Kongresi'nden ötanazi uygulaması çıktı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yıl sonuna kadar Fransız usulü yaşamı sonlandırma modelinin sunulacağını açıkladı.

Sağlık 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Macron, Vatandaş Kongresi temsilcilerini Elysee Sarayı'nda ağırladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ekim 2022’de başlayan ‘Vatandaş Kongresi’ çalıştayının raporunu hazırlayan heyetin bir kısmını Elysee Sarayı’nda ağırlarken, ötanazi uygulaması üzerinde çalışılabileceğini söyledi. 

Hukukçular, hekimler, yetkililer, vatandaşlar ve siyasetçilerin bulunduğu heyetin 4’te 3’ünün yaşamın sonlandırılması konusunda yasal çalışma yapılmasına olanak verilmesini istediğini belirtenMacron, yıl sonuna kadar ‘Fransız usulü yaşamı sonlandırma modeli’nin ortaya konulacağını açıkladı.

Küçük yaştakilerin bu kapsama giremeyeceğini ifade eden Macron, ötanazi ya da intiharın herhangi bir sosyal nedenden dolayı yapılmasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Fransa'da protesto dinmiyor: Bakanlara 'ortalıkta görünmeyin' talimatıFransa’da protesto dinmiyor: Bakanlara ‘ortalıkta görünmeyin’ talimatı

Fransa’da halihazırda ötanazi yasak. Macron’un sunduğu Vatandaş Kongresi çalıştayı da bu konuda bir yasama niteliği taşımıyor ama kamuoyu oluşturması açısından önemli.

Ülkede 2016’da yürürlüğe giren yasa, hastalıklarının son aşamasında bulunan kişilerin önceden hazırladığı beyanla tedavisinin nasıl seyretmesini istediğini belirtmesini sağlıyor. Doktorlar için bağlayıcı olan bu beyan, sedasyon anesteziyle hastanın derin uyutulmasını da kapsıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.