Meme kanseri için bir kötü bir iyi haber: 50 yaş altı kadınlarda artıyor ama ölüm oranı azalıyor

Meme kanseri en yaygın kanserlerin başında geliyor. Farkındalığın artması ve erken teşhis imkanları sayesinde meme kanserinden ölümler son 30 yılda yüzde 44 azaldı ama son dönemde 50 yaş altındaki kadınlar da kanser teşhisi almaya başladı.

Popüler 2 Ekim 2024
Araştırma meme kanserinin tedavisi ve önlenmesine yönelik tedaviler açısından büyük önem taşıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü. Dünya Sağlık Örgütü’nün en güncel verilerine göre 2022’de dünya genelinde 2.3 milyon kadın meme kanseri teşhisi aldı, 670 bin ölüme neden oldu. Çoğu kanser türünde olduğu gibi erken teşhisin hayati önem taşıdığı meme kanserinde Ekim ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı.

Amerikan Kanser Derneği de (ACS) dün ABD’deki meme kanseri vakalarına ilişkin yeni bir rapor yayımladı. Ulusal Kanser Enstitüsü’nün verilerinden faydalanılan rapora göre 1989-2022 döneminde meme kanserinden ölüm oranının yaklaşık yüzde 44 azaldı. Ancak meme kanseri vakaları 2012-2021 dönemi boyunca yılda yaklaşık yüzde 1 arttığı belirtildi. Vaka artışı 50 yaş altındakilerde daha da yüksek. Her yıl yüzde 1,4’lük bir artış olduğu görüldü.

Irklar arası farklılıklar var

Raporda ayrıca farklı ırklarda meme kanseri teşhisi oranında farklılıklar olduğuna dikkat çekildi. Kadınlarda siyahların beyazlara oranla meme kanserinden ölüm oranının yaklaşık yüzde 38 daha fazla olduğu, bu hastalıktan en yüksek ölüm oranının siyahlarda görüldüğü vurgulandı. 50 yaş altındaki Asya kökenli kişilerde ise meme kanseri teşhis oranında her yıl yaklaşık yüzde 2,7 artış görüldü.

Derneğin kanser izleme araştırmacılarından Angela Giaquinto “Ümit verici haber, erken teşhis ve tedavideki ilerlemeler sayesinde meme kanseri ölüm oranlarının azalmaya devam etmesi. Ancak bu ilerleme özellikle genç kadınlar arasında artan görülme sıklığı ve kanser taramalarının kesintiye uğramasıyla sekteye uğrayabilir” dedi.

Meme kanserinde tekrarlama riskini üç yıl önceden tespit eden kan testiMeme kanserinde tekrarlama riskini üç yıl önceden tespit eden kan testi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.