Erdoğan’dan yapay zeka mesajı: Hayatımızın her alanını etkiliyor
Cildimizin yaşlanması beraberinde vücudumuzun yaşlanmasını getiriyor. Duyunca ilginç gelen bu tezi savunan bilim insanlarının argümanları, cildimizi koruduğumuz takdirde yaşlanmamızı da yavaşlatacağımızı söylüyor. Genç bir cilt, yaşlı bir cilde göre vücudumuzu daha iyi koruyor diyor uzmanlar.
Ünlü popüler bilim dergisi New Scientist dergisi çarpıcı bir teoriyi aktarıyor. Dergide yayımlanan Graham Lawton imzalı makaleye göre, yaşlandığımız için cildimiz kırışmıyor, cildimizin kırışması yaşlanmamıza sebep oluyor. Pardon?
Tek cümlelik sebep isterseniz, şöyle açıklıyorlar: Yaşlı cilt, sağlığınızı korumaya yardımcı olmak için yaptığı tüm hayati işlerde genç ciltten çok daha kötüdür. Teoriye göre cilt yaşlanması vücudumuzda ve beynimizde yaygın yaşlanmaya neden oluyor. Portekiz’de Coimbra Üniversitesi’nden Claudia Cavadas, bu teoriyi destekleyecek verilerini sunarken, “Cildiniz yaşlanıyorsa, içiniz de yaşlanıyor demektir, bu yüzden dikkatli olun” diyor.
Biyolojik açıklaması şöyle, cildimiz yaşlandıkça dejenere oluyor. Epidermiste kök hücre çoğalması yavaşlayınca ilerleyen süreçte deride incelmeye yol açıyor. Biz yaşamımız boyunca bu tabakanın yarısını yitiriyoruz ve yüzeyi pürüzlü hale geliyor. Devamında cilt yaşlandıkça, daha fazla hücre senesens denen zombi benzeri bir duruma giriyor: Yerinde duruyor ama olumlu bir etkisi yok. Cavadas bunun kötü bir haber olduğunu söyleyerek, bu hücrelerin çevreleyen hücrelere ve bağ dokusuna zarar veren zehirli bir yangı protein kokteyli pompaladığını söylüyor. Bu hücrelerin birikmesi kötü. Çünkü karatakt, kanser, tıkanan kan damarları, tip 2 diyabet, osteoartrit, Parkinson ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarda rol oynuyorlar.
Cildin yaşlılık hali neredeyse tüm kötülüklerin sebebi olarak konumlanmışken ne yapılabilir peki? Deneysel ilaçlar, senesens denen zombi benzeri duruma giren hücreleri yok etmek ya da zehirlerini akıtmasını önlemeyi hedefliyor. Üç yıl içinde piyasaya çıkması beklenen bu ilaçların tam olarak ne yapacağını bilmiyoruz. Kolajenlerin kozmetik olarak işe yaradığı kanıtlanmış ama sayılan etkileri ortadan kaldırmıyor. Bunun dışında halihazırda cildimizi korumaya yönelik çalışmalara girmek en iyisi. Bunun yolu da doğrudan güneş ışığına maruz kalmayı önleyecek şekilde en azından güneş kremi kullanmak.