‘Şarkıcı doktor’un büyük başarısı: Artık ürolojide en büyük derneğin onursal üyesi

5 yaşında radyoda duyduğu 'Doktor Alâeddin Yavaşça'dan şarkılar dinleyeceksiniz' anonsundan etkilenip şarkıcı doktor olmaya karar veren Ali Rıza Kural hem dünya çapında ürolog oldu hem de hayranı bol bir şarkıcı. Şimdi de Amerikan Üroloji Derneği'ne onursal üye olan ilk Türk hekim oldu.

Sağlık 24 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Prof. Dr. Ali Rıza Kural, başarı listesine bir unvan daha ekledi.

Prof. Dr. Ali Rıza Kural’ın çarpıcı bir yaşam öyküsü var. Henüz çocukken radyoda duyduğu anonslardan etkilenerek doktor-şarkıcı olmaya karar veriyor. Yolunu daha o yaşta çiziyor. Ona bu yolu aralayan, “Doktor Alâeddin Yavaşça’dan şarkılar dinleyeceksiniz” anonsu oluyor. Çünkü fark ediyor ki bu iki hayal meslek bir arada yapılabilirmiş. O da bu hayali gerçekleştiriyor: Tıp fakültesini kazanıyor, eşzamanlı olarak konservatuvarı da.

Konservatuvarda Münir Nurettin Selçuk’un öğrencisi oluyor. Daha sonra bölüm seçerken de bir başka şarkıcı doktor Dr. Nevzat Atlığ’ın yönlendirmesiyle de ürolog oluyor.

Tıptaki başarılarını, sahnede de devam ettirir ve iz bırakır.

Tıptaki başarılarının sonuncusu bu yıl geldi. Üroloji branşında dünya çapında en fazla üyesi olan, kongre ve yayınları küresel ölçekte takip edilen Amerikan Üroloji Derneği’nin, 118’inci kongresinde tıp başarısı taçlandırıldı.

Chicago’daki kongrede, yaklaşık 23 bin üyesi olan dernek, 118 yıl içinde 290 hekime verdiği onursal üyelik unvanını bu yıl da Prof. Dr. Ali Rıza Kural’a verdi.

Bu yılki 6 onursal üye arasında bulunan Prof. Dr. Kural, bu başarıya ulaşan ilk Türk olarak da kayıtlara geçti. Prof. Kural onur belgesini derneğin başkanı Prof. Dr. Raju Thomas’tan aldı.

Son ödül Prof. Dr. Ali Rıza Kural’ın başarı listesini daha da genişletti.

İlkler hep onda

Ülkemizden bu başarılara ulaşan ilk hekim olarak kayıtlara geçtiği önceki unvanları da şöyleydi:

2013’te Society of Laparoendoscopy’nin ( SLS ) ABD, Virginia/Reston’da yapılan kongresinde üroloji dalında Onursal Başkan

2012’de İstanbul’da yapılan 30. Dünya Endoüroloji Kongre Başkanı (WCE 2012)

2018’de İngiliz Kraliyet Üniversitesi Glasgow kurumu (FRCS-Glas/Royal College of Physicians and Surgeons-Glasgow) tarafından verilen fahri üyelik ödülü

2019’da Doktorclub jüri özel ödülü

2021’de Dünya Endoüroloji Derneği’nin Yılın Eğitmeni Ödülü (Endourological Society Ralph Clayman Mentor Award)

2022’de Dünya Endoüroloji Derneği Onursal Üye ödülü (Endourological Society 2022 Honorary Member Award)

Hocamızı kutluyoruz.

Muhteşem mühendisimizi herkes tanımalı: İrfan BalıoğluMuhteşem mühendisimizi herkes tanımalı: İrfan Balıoğlu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.