Depresyon ilacında şok artış: Türkiye’de kullanım yüzde 60 arttı. Peki ne değişti?
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Zurzuvae adıyla piyasaya sürülecek ve doğum sonrası depresyon için kullanılacak olan ilaca üretim izni verdi. Üreticinin açıklamasına göre hap şeklindeki ilaç, günde bir kez alınacak ve iki hafta kullanılacak.
Doğum sonrası depresyon konusunda ABD’de kritik bir eşik aşıldı ve ilk kez bu konuda bir ilaca üretim izni verildi.
Zurzuvae adıyla piyasaya sürülecek olan hap, günde bir kez alınacak ve iki hafta boyunca kullanılacak.
Sage Therapeutics ve Biogen ortaklığında geliştirilen ilacın yıl sonuna doğru piyasaya sürüleceği kaydedilirken fiyatı açıklanmadı.
Uzmanlar, Zurzuvae’nin progesteron tarafından üretilen ve ruh haliyle ilgili bir nörotransmitterin düzenlenmesine yardımcı olan allopregnanolone adı verilen bir nörosteroid veya beyin hormonunun sentetik bir versiyonunu içerdiğini belirtiyor.
Doğum sonrası depresyon, ABD’deki bir araştırmaya göre doğum yapan her 7 kadından 1’inde görülüyor (Yüzde 14,2). Bu depresyon türünde de diğerlerindeki gibi üzüntü, yorgunluk, mutlu olamama hali gibi belirtiler meydana gelebiliyor.
BBC Türkçe’nin haberinde görüşü olan FDA’in psikiyatri bölümü başkanı olan Tiffany Farchione şu ifadeleri kullanıyor: “Doğum sonrası depresyonu ciddi ve hayati tehlike yaratabilecek bir durum. Bunu yaşayan kadınlar, üzüntü, suçluluk ve değersizlik hissedebiliyor. Daha ileri vakalarda kendilerine ve çocuklarına zarar verebilecek ruh hallerine girebiliyor.”
Farchione’a göre bu depresyon hali anne ve yeni doğan arasındaki bağı da etkileyebilir, bu nedenle çocuk gelişimine de zarar verebilir. Klinik deneylere göre ilaç, alımdan üç gün sonra depresyon halinde önemli gerileme sağlanmasına yol açıyor. FDA, son doz alımından 4 hafta sonra da etkinin sürdüğünü gözlemlediklerini belirtiyor.
Zurzuvae hapının yan etkileri arasında, baş dönmesi, ishal, yorgunluk ve idrar yolları enfeksiyonu yer alıyor. İlacın kullanımını takip eden 12 saat içinde araba ya da daha büyük araç kullanılmaması tavsiye edilecek.