Üzücü haber: Patates kızartması kaygı bozukluğu ve depresyon riskini artırıyor

11 yıl boyunca kızarmış gıda tüketen 140 bini aşkın kişinin verisini Çin'de bir grup bilim insanı inceledi ve kızarmış gıda tüketimiyle kaygı bozukluğu ve depresyon arasında bağlantı olduğu sonucuna vardı. İyi haber: henüz patates kızartması yememizi yasaklamayı düşünmüyorlarmış. 

Sağlık 28 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Patates kızartması kaygı bozukluğu riskini yüzde 12, depresyon riskini yüzde 7 artırıyor.

Bilim insanları kızarmış gıda tükettiğimiz zaman hissettiğimiz pişmanlık duygusunun temellerine dair önemli bir çalışma gerçekleştirdiler ve sonuçları paylaştılar. Proceedings of the National Academy of Sciences’ta yayımlanan araştırmaya göre kızarmış gıdalar fiziksel sağlık kadar zihinsel sağlık için de zararlı.

11 yıl boyunca kızarmış gıda tüketen 140 bini aşkın kişinin UK Biobank’ta bulunan verileri Çin’in Hangzhou kentindeki bir grup bilim insanı tarafından incelendi. Sonuç, kızarmış gıda tüketimiyle kaygı bozukluğu ve depresyon arasında bağlantı var.

Patates kızartmasının kaygı bozukluğu riskini yüzde 12, depresyon riskini yüzde 7 artırdığı belirlendi. Bu sonuçlara yol açan şeyin de kızartma sürecinde ortaya çıkan akrilamid isimli bir kimyasal olduğu tezini öne sürdüler.

Araştırmada, zebra balığına akrilamid verildi ve balığın davranışları şöyle değişti: Balık karanlık köşelerde saklandı, bulunduğu akvaryumu keşfetmeye gönülsüz davrandı, diğer balıklarla ilgilenmedi. Yine de iyi haber: Araştırmacılara göre bu sonuçlar, henüz patates kızartması yemeyi bırakma tavsiyesi verecek noktaya erişmiş değil.

Bebeklerin kirli bezlerinde daha önce bilinmeyen binlerce virüs varmışBebeklerin kirli bezlerinde daha önce bilinmeyen binlerce virüs varmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.