Yapabilirseniz ne âlâ: Tansiyonu düşürmenin yolu duvar squatı ve plank’tan geçiyormuş

İngiliz Spor Tıbbı Dergisi, vücudu güçlendirmek için yapılan plank ve duvar squatı gibi egzersizlerin, tansiyonu düşürmek için yapılabilecek en iyi egzersiz yöntemi olduğunu belirtiyor. 16 bin kişilik araştırmaya göre tüm egzersizlerin faydası var ancak squat ve plank, aerobikten daha etkili.

Sağlık 27 Temmuz 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Sıcak hava dalgasıyla boğuştuğumuz günler, yüksek tansiyon taşıyan insanlar için çok daha zorlu geçiyor. Yüksek tansiyon, damarları, kalbi ve diğer organları zorlayarak kalp krizi ve felç gibi risklerin artmasına yol açtığı için tansiyonu normal değerlere düşürmek hem yaşam kalitesi hem de hayati önem taşıyor.

Tansiyonu düşürme konusunda egzersiz önemli bir araç olarak görülürken, tansiyonu düşürme yollarından birinin egzersiz hareketlerinden plank ve duvar squatı olduğu ortaya çıkmış.

BBC Türkçe’nin haberine göre İngiliz Spor Tıbbı Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre şu ana kadar yürüme, koşma, bisiklet gibi aktivitelerin tansiyonu düşürme faydası üzerinde duruluyordu ancak 16 bin kişinin katıldığı araştırma bize farklı kapılar aralıyor.

Buna göre bütün egzersizler tansiyonu düşürmek için önemli fayda sağlıyor. Ancak duvara dayanarak yapılan squat ve plank gibi hareketler aerobikten daha etkiliymiş.

Kasların ya da eklemlerin hareket etmeden kasılmasını sağlayan bu izometrik egzersizler vücudu güçlendirmek için tasarlanmış hareketler.

Plank, dirseklerin omuzların altında kaldığı, bacakların arkada gerildiği bir egzersiz. Bu karın bölgesinin çalışmasını sağlıyor.

Duvar squatı da ayakları duvardan 60 santim öteye koyarak sırtı duvara yaslamayı ve kalçayı yere paralel tutmayı gerektiriyor.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Jamie O’Driscoll, izometrik egzersizlerde kasların iki dakika boyunca kasıldığını, daha sonra serbest bırakılınca da kanın hızlı bir şekilde harekete geçtiğini, nefes alınması unutulmazsa kan akışının artırıldığını açıkladı.

Obezitenin Türkiye'ye ekonomik maliyeti: 27 milyar dolarObezitenin Türkiye’ye ekonomik maliyeti: 27 milyar dolar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.