Yapay zeka dizüstü bilgisayarları canlandırabilir mi? Karşınızda Microsoft’un Copilot+ PC’si
ABD'li araştırmacılar, antibiyotiğe dirençli oldukça ölümcül bir bakteri olan A. baumanni'ye karşı etkili olabilecek yeni bir ilaç üretmek için yapay zekayı kullandı.
Farklı amaçlar doğrultusunda geliştirilen yapay zekalar doğal olarak bizlere türlü türlü kullanım alanları sunuyor. Bu alanlardan biri de hastalıkları tedavi etmek.
Nature Chemical Biology bilim dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, McMaster Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup bilim insanı, öldürücü etkiye sahip ve antibiyotiklere dirençli bir bakteriyi öldürmek için kullanılabilecek yeni bir antibiyotik keşfetti.
Bahse konu antibiyotiklere dirençli bakteri, Dünya Sağlık Örgütü tarafından insan sağlığı için ‘en büyük tehdidi’ oluşturan bakteri ailesi olan ‘öncelikli patojenler’ arasında ‘kritik tehdit’ olarak sınıflandırılan Acinetobacter baumannii. DSÖ’ye göre bu bakteri, tedaviye direnç göstermenin yollarını bulmasını sağlayan yeteneklere sahip.
Ortamdaki yüzeylerde ve paylaşılan ekipmanlarda uzun süre yaşayabilen ve genellikle kontamine eller yoluyla yayılabilen A. baumannii, kan enfeksiyonlarının yanı sıra idrar yolları ve akciğerlerde de enfeksiyonlara neden olabiliyor.
Bilim insanları bu çalışmada binlerce antibakteriyel molekülü taramak için makine öğrenimi algoritması kullandı. 6.680 bileşiğin analiz edildiği bir buçuk saatlik çalışmanın ardından 240 bileşik laboratuvarda test edildi. Test sonucunda abaucin dahil olmak üzere dokuz potansiyel antibiyotik tespit edildi.
Bilim insanları daha sonra yeni antibiyotiği farelerdeki yara enfeksiyonunda A. baumannii bakterisine karşı test etti ve antibiyotiğin enfeksiyonu baskıladığını gözlemlediler.
McMaster Üniversitesi Biyotıp ve Biyokimya bölümünde yardımcı doçent olan ve çalışmanın yürütülmesine yardımcı olan Jonathan Stokes, “Yapay zekayı kullanarak kimya alanının engin sınırlarını hızla keşfedebilir ve temelde yeni antibiyotikler keşfetme şansını önemli ölçüde artırabiliriz” dedi. Stokes, yapay zeka makine öğrenim modelinin bir faydasının da daha düşük maliyetle yeni keşifler yapmak olduğunu söyledi.