10’ca bilim arasından: Kozmik patlamalardan yapay zekaya haftanın 10 bilim haberi
Yapay zekânın sunduğu imkânı insanların lehine kullanan ilaç şirketleri, hem kişiye özel ilaç geliştirmek, hem de yeni ilaçların araştırma-geliştirme etaplarını daha kısa süreye indirecek çalışmalarda önemli mesafe kat ettiler.
Yapay zekânın bize sunduğu sınırsız imkândan, sağlık teknolojileri insanlığın yararına olacak şekilde faydalanmaya çalışıyor. BBC’de yer alan habere göre çalışmalar kişiye özel ilaç kavramı üzerine yoğunlaşıyor ve yapay zekâyı kullanıyor.
İsrail merkezli Genetika+, 2018 yılında kuruldu ve Dr. Talia Cohen Solal’ın başında yer aldığı ekibin çalışması şöyle ilerliyor: Hastadan alınan kan örneğini kullanarak beyin hücresi üretiyorlar, bu beyin hücreleri üzerinde çok sayıda farklı antidepresan deneniyor. Hücresel değişiklikler, hastanın sağlık geçmişi ve genetik verileriyle işlenerek doğru ilaç ve dozaj belirleniyor. Şirket bu teknolojiyi gelecek yıl piyasaya sürmeyi hedefliyor.
İngiltere’de Londra’daki King’s College Üniversitesi’nde Biyomedikal Yapay Zeka ve Veri Bilimi alanında çalışan kıdemli öğretim görevlisi Dr. Heba Sailem, yapay zekanın ilaç endüstrisini tamamen dönüştürebilecek güce sahip olduğunu düşünüyor ama aceleci davranılmaması gerektiği görüşünde.
Hong Kong merkezli Insilico Medicine de yeni ilaçların üretimini hızlandırmak için yapay zekâ teknolojisi kullanıyor. Şirketin kurucu ortağı ve yöneticisi Alex Zhavoronkov, “Yapay zeka platformumuz, yeniden kullanılabilecek mevcut ilaçları belirleyebiliyor, bilinen hastalık hedefleri için yeni ilaçlar tasarlayabiliyor ve yepyeni hastalık hedefleri bulup yeni moleküller tasarlayabiliyor” diyor. Şirket İdiopatik pulmoner fibrozis (İPF) isimli bir akciğer hastalığı için geliştirdiği ilacı normal şartlarda 4 yılda gelinecek seviye olan klinik deneme aşamasına yapay zekâ sayesinde 18 aydan kısa bir sürede ve çok daha düşük bir bütçeyle getirdi.