Bitlis’te sahte sağlık raporuyla ÖTV’siz araç vurgunu
Bitlis’te şarbon hastalığı tespit edildi. Bazı bölgelerin karantina altına alındığı bildirildi.
Bitlis’in Güroymak ilçesinde şarbon hastalığının tespit edilmesi üzerine bazı bölgeler karantina altına alındı.
Konu ile ilgili Güroymak Kaymakamlığı resmi sosyal medya hesabından İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 26 Ağustos 2024 tarihinde Yamaç Mahallesi’nde hastalık şüphesi ile alınan kan örneklerinde şarbon hastalığı tespit edildiğini duyurdu.
Açıklamada “5996 sayılı Veteriner Hizmetler, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği Güroymak İlçe Zabıtası Komisyonu Kaymakam Mehmet Zahid Uzun başkanlığında 27.08.2024 günü toplanarak şarbon hastalığına karşı koruma ve mücadele kararları alınmıştır. Pozitif çıkan sonuçlar üzerine bölgede hızla harekete geçilerek gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Karantina altına alınan bölgeler arasında Yamaç, Üzümveren, Budaklı, Sütderesi, Saklı, Değirmenköy köyleri ile Günkırı beldesi ve beldeye bağlı tüm merkez mahalleler yer alıyor. Bu mahallelerde hayvan giriş ve çıkışları tamamen yasaklanırken, ilçe genelinde şarbonun insana bulaşma riskini ortadan kaldırmak amacıyla Tarım ve Orman Müdürlüğünce geniş çaplı aşılama çalışmaları başlatıldı. Karantina 15 kilometrelik bir çap içinde yer alan tüm bölgelerde uygulanacak ve hastalığın yayılma riski tamamen bertaraf edilene kadar çalışmalar devam edilecektir” dendi.
Güroymak ilçesinin Günkırı beldesinde bir hayvanın telef olması ve Değirmen köyünde şarbon hastalığının tespit edilmesi üzerine belde ve köy karantina altına alındı. İlçede faaliyet gösteren veteriner ekipleri altı noktada aşılama çalışmalarına başladı.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından alınan numune Elazığ Veteriner Araştırma Kontrol Merkezi Laboratuvarına gönderilerek yapılan testin pozitif çıkması nedeniyle Günkırı beldesi ve Değirmen köyü karantinaya alındı. Şarbon hastalığının yayılmasının önlenmesi için köy ve beldenin 15 gün boyunca karantinada kalması kararlaştırıldı.
Şarbon sporla çoğalan bir bakteri olan Bacillus anthracis’in neden olduğu nadir fakat ciddi bir hastalık. Ülkemizde de zaman zaman gündeme geliyor.
Şarbon genellikle çiftlik hayvanları ve vahşi av hayvanlarını etkiliyor. Hasta hayvanlarla doğrudan veya dolaylı temasla insanlara da bulaşabiliyor.
Şarbonun insandan insana bulaştığına dair hiçbir kanıt olmasa da, şarbon kaynaklı cilt lezyonlarına doğrudan temas edilirse bulaşıcı olabileceği düşünülüyor. Şarbona neden olan bakteriler vücuda genellikle derideki bir yaradan giriyor.