AA’nın anlık hesabı: Yeni seçim sistemi Millet İttifakı’na yaradı

Ak Parti ve MHP'nin milletvekili adayları için ayrı liste çıkarması Cumhur İttifakı'nı yaraladı. Yeni seçim yasasıyla bazı kentlerde Millet İttifakı vekil sayısını artırıyor gibi görünüyor ve Cumhur'un oy oranı düşmeye devam ediyor.

Siyaset 14 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Anadolu Ajansı'nın 21.00 itibarıyla verdiği harita.

Millet İttifakı sözcüleri Anadolu Ajansı’nı Cumhur İttifakı’nın oylarının yüksek olduğu yerlerdeki verileri kamuoyuna yansıtmakla suçladı. AA’nın verilerine göre saat 21.16 itibariyle milletvekili seçimlerinden Cumhur İttifakı yüzde 51.18 olarak gösteriliyor.
2018 seçimlerinde Cumhur İttifakı yüzde 53.62 oy almış ve 344 milletvekilini TBMM’ye göndermişti.

AA’nın verileri devamlı yenileniyor ve Cumhur İttifakı’nın oyları düşüyor. Ancak 22.20  itibarıyla Cumhur İttifakı’nın  TBMM’ye gönderdiği vekil sayısı 326. Yani geçen seçime göre 18 vekil daha az. Bunun nedeni ise değişen seçim yasası. Yeni yasaya göre ittifak oyları barajı geçerse tüm partiler barajı geçmiş sayılıyor. Ancak milletvekili çıkarmak için ittifakın toplam oyun değil partilerin kendi aldıkları oy geçerli. MHP’nin ayrı bir liste ile seçimlere girmesi nedeniyle Cumhur İttifakı vekil kaybı yaşıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.