Abdullah Öcalan, Devlet Bahçeli’nin teklifine ‘tamam’ dedi: Koşullar oluşursa…

İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan, yaklaşık dört yıl sonra ilk kez bir yakınıyla görüştürüldü. Devlet Bahçeli'ye "Koşullar oluşursa bu süreci çatışma zemininden siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim" yanıtını verdi.

Siyaset 24 Ekim 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 1999 yılından beri İmralı’da tutuklu bulunan ve 44 aydır tecrit altında olduğu belirtilen terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan için yaptığı “Gelsin TBMM’de DEM Grup Toplantısı’nda konuşsun. Örgütün lağvedildiğini haykırsın” çağrısından sonra dikkati çeken bir gelişme yaşandı. Yeğeni Ömer Öcalan yaklaşık dört yıl sonra amcasıyla görüştürüldü.

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Öcalan en son 3 Mart 2020 tarihinde bir araya geldiklerini, bunun ‘aile görüşü’ kapsamında gerçekleştiğini belirterek Abdullah Öcalan’ın kamuoyuna mesajını paylaştı:

“Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim.”

Amcasının sağlığının iyi olduğu bilgisini de sözlerine ekledi.

Detaylar Ömer Öcalan’ın açıklamasından da önce AK Parti’ye yakınlığıyla bilinen Abdulkadir Selvi’nin Hürriyet’teki yazısındaydı.

Ziyaretin saat 11.00’de başladığını ve iki saat sürdüğünü anlatan gazeteci, devamında şunlara yer verdi:

“Abdullah Öcalan’ın, Ömer Öcalan’la yaptığı görüşmede tecrit koşulları ortadan kaldırıldığı ve haberleşme imkânı sağlandığı taktirde silahların bırakılması konusunda bir rol oynayabileceği mesajını verdiği söyleniyor. Öcalan’ın ‘Tarihi sorumluluğumu yerine getirmeye hazırım. Örgüte silah bırakma çağrısı yapacağım’ dediği ifade ediliyor.

MHP lideri Bahçeli’nin gündeme getirdiği, ‘umut hakkı’ düzenlemesinin de Öcalan açısından teşvik edici olduğu ifade ediliyor. Öcalan’ın, bir süre önce ‘Buradan tabutla çıkmak istemiyorum’ dediği ifade ediliyor.”

Bilindiği üzere konu günlerdir Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ittifak ortağının adımlarını memnuniyetle karşılarken CHP ve DEM Parti’den de şartlı da olsa destek mesajları geliyor.

Ancak tüm bunlar yaşanırken, Öcalan’ın yeğeniyle görüştürüldüğü gün Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’ye (TUSAŞ) terör saldırısı düzenlendi.

Yetkili makamlarca PKK üyesi olduğu açıklanan biri kadın diğeri erkek iki terörist, Türk savunma sanayiinin en hassas tesislerinden birini hedef aldı. Milli muharip uçak ve HürJet gibi önemli savunma sanayii ürünlerini ortaya çıkaran yerleşkede beş kişiyi öldürdü, 22 kişiyi yaraladı.

Nizamiyeden içeri girmeyi başaran iki saldırganla dakikalarca çatışma yaşandı, en sonunda ikisi de öldürüldü.

Siyaset sahnesinde yapılan hamlelerle eş zamanlı düzenlenen saldırı kamuoyunda endişelere yol açtı. Öcalan’ın gerçekten bir çağrı yapması durumunda örgütte nasıl karşılanacağı merak konusu oldu.

Bu gelişmelerle birlikte bir de terör örgütü PKK’nın tepe isimlerinden Murat Karayılan açıklama yaptı. Terör örgütüne yakın internet sitesinde yayımlanan bu açıklamada Karayılan, önceki çözüm sürecine dair konuştu. O süreçte Türkiye’nin Kürt sorununun çözümünde Öcalan’ı ve PKK’yı muhatap aldığını söyleyen Karayılan, bu noktadan geri adım atılamayacağını belirtti. Özetle şu anda süreci izlediklerini söyleyen Karayılan “Öcalan’ın özgürlüğünü eksen almayan” formüllerin kendileri açısından yok hükmünde olduğunu ifade etti.

“Devlet, ‘Oslo görüşmeleri’ni kiminle üç yıl boyunca sürdürdü? İmralı görüşmeleri hangi temelde sürdürüldü? Devlet, Önder Abdullah Öcalan’ı muhatap olarak kabul ettiği için bu görüşmeler sürdürüldü” diyen Karayılan, Bahçeli’nin çağrısını da “akıl dışı içerikte” olduğu ifade etti ama konuşmasının özünde Öcalan’ı muhatap aldığının göstergesi olduğunu aktardı. Karayılan “Bu gerçeği atlayıp, başka bir versiyon üzerinde durmakla herhangi bir çözüm durumu gelişemez. Hakikat budur, bu hakikate göre yaklaşım olursa elbette ki Kürt tarafında da karşılık bulur. Böyle değil de sıkışmışlıktan kurtulmanın arayışları çerçevesinde çeşitli taktikleri geliştirme yaklaşımları da sonuç almayacaktır. Bu gibi taktik manevralara karşı Kürt tarafının karnı toktur” dedi.

TUSAŞ saldırısına tepki yağıyor: Bahçeli 'hesap tutmayacak', DEM 'zamanlama manidar' dediTUSAŞ saldırısına tepki yağıyor: Bahçeli ‘hesap tutmayacak’, DEM ‘zamanlama manidar’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.