Adalet Bakanı Tunç’tan Danıştay açıklaması: Dosyalar tek tek incelenecek

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Danıştay'ın göreve iade kararı verdiği 387 hakim ve savcı hakkında HSK'nın inceleme başlattığını belirterek, “Bu dosyalar yeniden incelenecek. Hatalı karar olmamasına özen gösteriliyor" dedi.

Siyaset 18 Şubat 2024
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden sonra çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile binlerce kamu görevlisi “FETÖ ile mücadele” çerçevesinde görevlerinden uzaklaştırılmıştı. Görevden uzaklaştırıldıkları halde, haklarında dava bile açılmamış olanlar ise görevlerine geri dönmek için yargı yoluna başvurmuştu. Danıştay geçtiğimiz hafta 387 hakim ve savcının kamudan ihraç kararını iptal etmişti.

‘AYM kararlarını hazmedemiyorum’

Karar üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi ve Danıştay hakkında sert konuşmuş, “Anayasa Mahkemesi’nin almış olduğu bu kararları hazmedemiyorum. Anayasa Mahkemesi’nin sık sık bu tür kararları alması bizi ciddi manada rahatsız ediyor” ifadelerini kullanmış, Danıştay’ın göreve iade kararı hakkında da “Danıştay’ın bu kararına sessiz kalmamız mümkün değil” demişti.

Erdoğan: Anayasa Mahkemesi'nin de Danıştay'ın da kararları rahatsız ediciErdoğan: Anayasa Mahkemesi’nin de Danıştay’ın da kararları rahatsız edici

5 bin 112 göreve iade davası

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Hakimler Savcılar Kurulu da harekete geçerek göreve iade kararı verilen 387 hakim ve savcı hakkında inceleme başlattı. Danıştay ise ‘FETÖ’ irtibatı gerekçesiyle meslekten ihraç edilen hakim ve savcılardan 5 bin 112’sinin dava açtığını, 3 bin 799 davada ret, 435 davada ise işlemin iptaline karar verildiğini, bunlara ilişkin temyiz başvurularının da 3 bin 448’inin karara bağlandığını duyurdu.

Adalet Bakanı açıklama yaptı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, seçim çalışmaları kapsamında Zonguldak’ın Alaplı ilçesine ziyarette bulundu. Sabah saatlerinde kente gelen Bakan Tunç, partisinin ilçe başkanlığında partililerle bir araya geldi. Bakan Tunç, parti binasının çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Danıştay’ın göreve iade kararı verdiği 387 hakim ve savcı hakkında HSK’nın inceleme başlattığını ifade eden Bakan Tunç, “4 bin 6 hakim ve savcı, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından OHAL çerçevesinde meslekten ihraç edilmişti. Dava açanlardan Danıştay 387’sinin mesleğe iadesine karar verdi. Bu karar gereğince mesleklerine geri dönmüş oldular. Burada özellikle temyiz süreci Danıştay İdari Dava Daireleri’nde devam eden dosyalar da söz konusu. İlk derece olarak Danıştay’da devam eden 64 dosya var. Bin 286’sının da temyizi devam ediyor” dedi.

‘HSK inceleme başlattı’

Dava açılan dosyalarla alakalı olarak Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından iadesine karar verilmiş olan 387 dosya ile ilgili olarak itirazları zamanında yaptığını vurgulayan Bakan Tunç, “Bu karar neticesinde mesleklerine geri dönen 387 isimle alakalı olarak HSK olarak biz yeniden bir inceleme başlattık. Bu inceleme neticesinde bu dosyalar yeniden incelenecek. Hatalı karar olmamasına özen gösteriliyor. Bu anlamda özellikle FETÖ ile mücadeledeki kararlılığımızdan hiçbir zaman taviz vermeyeceğiz, bu bizim kırmızı çizgimiz. Tüm terör örgütleriyle mücadelemizi sürdürdüğümüz gibi özellikle FETÖ’nün devlet kurumlarından özellikle yargı gibi emniyet gibi bu noktalarda bu hassasiyetin korunmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Danıştay ile ilgili olarak gerekli açıklamaları yapmıştı. HSK bu dosyalarla ilgili yeniden inceleme başlattı. Bu inceleme sonrasında soruşturmaya dönüşecek bir dosya varsa yine bunun kararının HSK Teftiş Kurulu ve ilgili dairesidir. Teftiş kurulunun incelemeleri neticesinde süreci hep birlikte takip ediyoruz” diye konuştu.

‘Kusuru olanlar yargı önünde hesap verecek’

Erzincan’ın İliç ilçesindeki maden faciasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Tunç, “Maden kazası hepimizi derinden sarstı. Şu an 9 canımızı toprak altından kurtarma çalışmaları devam ediyor. Temennimiz bir an önce o canlara ulaşılması. Kazada kimin kusuru var, bu kazanın nedenleri nelerdir, hemen bir adli soruşturma başlatmıştık. Çalışma ve Enerji bakanlığımız kendi idari soruşturmalarını başlattıkları gibi özellikle bu kazaya neden olan sebepler ve kimlerin kusuru varsa bunların ortaya çıkarılması için adli soruşturma Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığımızın koordinasyonunda İliç Cumhuriyet Başsavcılığımızdan görevlendirilen 4 savcımız soruşturmayı başlatmışlardı” dedi.

‘Yabancı firmanın başkan yardımcısı da tutuklandı’

Soruşturmada 8 uzmanın bilirkişi olarak görevlendirildiğini söyleyen Adalet Bakanı, “Jeoloji, inşaat, kimya mühendisi, iş güvenliği uzmanı ve diğer alanlarda 8 uzman bilirkişi incelemelerine devam ediyorlar. Bir ön rapor verdiler ve ön rapor neticesinde de 8 gözaltı yapılmıştı. Yabancı firmanın başkan yardımcısı olarak görev yapan şahsın da aralarında bulunduğu orada saha sorumlusu ve oradaki operasyonlardan görevli, iş güvenliğinden sorumlu firma yetkilileri ile ilgili olarak da 8 gözaltı vardı. 8 gözaltı bilirkişi ön kusur durum raporuna göre savcılığa, ardından da sorguya sevk edildiler. 6’sı hakkında tutuklama kararı verildi 2’si hakkında da adli kontrol kararı verildi. Burada süreci hep beraber takip ediyoruz. Bu kaza hepimizi derinden üzdü. Bu kazaların yaşanmaması için Türkiye Büyük Millet Meclisinde Araştırma Komisyonu da kuruldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi, yasama olarak bir yandan onlar araştıracak, diğer taraftan yargımız soruşturmayı titizlikle takip ediyor. Uzman bilirkişiler incelemelerine devam ediyorlar. Bu süreç içerisinde kimlerin sorumluluğu varsa, kimler faciaya neden olmuşsa sebep olanları yargı huzurunda hesabı vereceklerdir. Temennimiz 9 canımızın bir an önce toprak altından çıkarılması” açıklaması yaptı.

FETÖ’den ihraç edilen 450 hakim ve savcı için iade kararı veren Danıştay üyelerine suç duyurusuFETÖ’den ihraç edilen 450 hakim ve savcı için iade kararı veren Danıştay üyelerine suç duyurusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.