Aile ve patron baskısıyla oy veren seçmene ‘teknolojik destek’

Ailesi ya da patronları tarafından tercih ettikleri aday dışındaki adaya oy vermesi istenen seçmenler sosyal medyada ne yapacaklarını tartıştı. Bu sorunun yanıtı ise 'teknoloji' oldu. İstemedikleri partiye oy vermek zorunda kalan seçmenler için filtre ve fotoğraf oluşturma siteleri kuruldu.

Siyaset 13 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Pazar günü gerçekleşecek olan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri tüm Türkiye’nin konuştuğu tek konu. Bu sene ilk defa oy verecek 5,2 milyon seçmen ise siyasi partilerin, oylarını almak için hedef olarak belirlediği en önemli kitlelerden. İnterneti çok iyi kullanan, dünyayla iletişimi gelişen teknoloji nedeniyle önceki nesillere kıyasla çok daha iyi olan bu kuşak Türkiye’nin yönetimini de önemli ölçüde etkileyecek büyüklükte. Ancak sosyal medyada yayılan bazı paylaşımlar ilk defa oy kullanacak seçmenlerin bir kısmının aile baskısına maruz kaldığını gözler önüne serdi. Bunun yanında bazı insanlar işverenlerin de kendilerinden böyle bir istekte bulunduğunu söyledi.

Twitter’daki çok takipçisi olan hesaplar, kendilerine özel mesaj yoluyla bazı gençlerin ulaştığını ve ‘ailem oy kullanırken elim ve yüzüm de görünecek şekilde video çekmemi istiyor’ yazdığını söyledi. Buna çözüm yolu bulunması gerektiğini söyleyen bu kişilerin imdadına ise yine teknoloji yetişti.

Bir Twitter hesabı Instagram filtresi oluşturulduğunu ve video çekerken oy pusulasında istenen adaya ‘evet’ mührü basıldığını gösterebilecek bir video uygulaması oluşturulduğunu söyledi. Bu filtre videoda ‘evet’ mührü basılmış gibi gösteriyor ancak pusulada herhangi bir mühür olmuyor.

Bu filtreler TikTok’ta da tanıtıldı ve çok sayıda insan yorum yaptı, teşekkür edenler oldu. Ayrıca bir başka video ise sadece ‘tercih’ yazılı video çekmek içindi. Bu videolar TikTok’ta oy pusulasıyla ilgili yapılan aramalarda karşınıza çıkıyor.

O videoya gelen yorumlardan bazıları ise şu şekilde:

 

Bunların yanında bir de eğer sırada, nüfus kağıdı varken ya da zarfla beraber çekilmesi istenen ayrıntılı fotoğraflar için ayrı bir internet sitesi oluşturuldu. Bu siteye girdiğinizde de kendi isteklerinin doğrultusunda bir oy pusulası oluşturabiliyorsunuz. Sitede, sıra renginden pusulanın masada durduğu yere kadar birçok farklı şekilde kendi oy pusulanızı oluşturabiliyorsunuz. Ancak kullanıcılar gölgelendirmeleri iyi olmadığı için görüntünün sahte olduğunun belli olmasından şikayetçi.

Siteye girildiğinde kullanıcıyı karşılayan sayfa.

Tercih ettiği aday dışındaki adaya oy vermeye zorlanan kişilerin fotoğraf oluşturmak için kullandıkları sayfa.

Bu çalışmalara dair sosyal medyada en fazla sorulan soru da ‘Kabine telefonla girmek yasak değil mi?’ oldu. YSK’nın kurallarına göre kabine telefonla girmek yasak. Ancak sandık görevlilerinin bu konuda yeterli hassasiyet göstermediği her seçim sonrası oy kullananların çektikleri oy pusulası fotoğrafını internette dolaşıma sokmalarından anlaşılıyor.

6’lı masadan gece yarısı sandık güvenliği toplantısı6’lı masadan gece yarısı sandık güvenliği toplantısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.