AK Parti Filistin’e destek için Starbucks’larda ‘yer kapattı’

AK Parti Gençlik Kollar, kahve şirketi Starbucks'ı İsrail'e destek vermekle suçladı ve şubelerinde oturma eylemi yapma kararı aldı. Starbucks ise İsrail'i desteklemediğini söylüyor.

Siyaset 27 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İsrail ile Filistin arasındaki savaş derinleşirken Türkiye’de de sesler yükseldi. İsrail Konsolosluğu önünde protestolar düzenlendi, ortak mitingler yapıldı. Cumhur İttifakı da bugün ortak Filistin mitingi yapacak. AK Parti Gençlik Kolları da ilginç bir eyleme imza atmaya başladı ve Amerikalı kahve zinciri Starbucks’ın şubelerine gitme kararı aldı. Ankara Gençlik Kolları üyesi bir grup Bahçelievler 7. Cadde’de toplanarak Starbucks şubesine yürüdü, Gençlik Kolları Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan açıklama yaptı.

İnan ülke genelindeki Starbucks şubelerinde Türk ve Filistin bayraklı atkılarla 30 dakika ‘yer kapatma eylemi’ yapacaklarını söyledi. Eylem kapsamında AK Partililer bir Starbucks’a gidip oturuyor.

Bu eyleme ‘Say stop’ diyen İnan “Vahşete ve bu katliamlara Starbucks markasının İsrail’e verdiği desteği göz önünde bulundurduğumuzda AK Parti Gençlik Kolları mensubu 30 bini aşkın gençle bu sembolik protestomuzu duyuruyoruz. Savaş suçlusu İsrail’e destek veren kurum ve kuruluşlara bu tepkinin bir ders olmasını umuyoruz” dedi.

AK Partililer Starbucks’ta oturma eyleminde.

Marka soruları yanıtladı

Amerika’da kurulan ve Yahudi iş insanı olan Howard Christopher Herman Schultz tarafından kurulan Starbucks İsrail ile ilgili protestolarda sık sık hedef haline geliyor. AK Parti Gençlik Kolları’nın Starbucks’a tepki göstermesi ve sosyal medyada da yayılan ‘İsrail’e destek veren firmalar’ başlığı altında adının yer almasının ardından firmadan açıklama geldi.

Web sitesi üzerinden sorulara yanıt veren marka “Starbucks veya Howard’ın İsrail hükümetine ve/veya İsrail Ordusu’na finansal destek sağladığına dair söylentiler kesinlikle doğru değildir. Starbucks halka açık bir şirkettir bu nedenle her yıl yapılan kurumsal bağışları bir vekâlet beyanı aracılığıyla açıklamak zorundadır” dedi.

Orta Doğu’daki Starbucks mağazalarının işletmesi için bölgesel bir ortakla mı iş birliği yapıyorsunuz, sorusuna da yanıt veren firma “Starbucks, Orta Doğu’daki faaliyetlerini 1999 yılından beri Kuveytli özel bir aile şirketi olan ve aralarında bir lisans ve işletme anlaşması bulunan MH Alshaya Co. WLL aracılığıyla yürütmektedir” açıklaması yaptı.

Alshaya Group ile işbirliğini de detaylandıran marka birlik kapsamında Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Fas, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde Starbucks mağazalarıyla faaliyette olduklarını söyledi.

Biden: Masumlar ölüyor ama Filistin'in açıkladığı sayılara güvenmiyorumBiden: Masumlar ölüyor ama Filistin’in açıkladığı sayılara güvenmiyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.