Ak Parti MKYK üyesi Miroğlu: HEDEP değişirse neden görüşmeyelim

HEDEP-Ak Parti görüşmesi iddiası HEDEP tarafından yalanlanırken Ak Parti’den konuyla alakalı ilk açıklamayı MKYK üyesi Orhan Miroğlu 10Haber’e yaptı. HEDEP’te ‘bir değişim olmadığını’ söyleyen Miroğlu görüşme için “HEDEP'nin PKK’yla olan sorunlu ilişkisini değiştirdiğine inandırması gerekiyor” dedi.

Siyaset 24 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt Ak Parti ile HEDEP’in dolaylı yollardan görüştüğünü iddia ettiği yazısında iktidar partisinin yerel seçimde destek talebine HEDEP’lilerin siyasi tutukluların serbest bırakılması, kayyum uygulamasının son bulması ve Öcalan’a tecritin kaldırılması gibi somut isteklerle karşılık verdiğini yazdı.

Görüşme iddialarını HEDEP’in Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve MYK üyeleri yalanlarken ‘samimi ve ciddi bir görüşme talebine’ kapıyı açık bıraktılar. 

Görüşme iddialarının diğer muhatabı olan Ak Parti’de ise Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Orhan Miroğlu 10Haber’e yaptığı açıklamada iki parti arasında herhangi bir görüşme olmadığını söyledi. 

Miroğlu HEDEP yöneticilerinin görüşme için ‘açık kapı’ bırakmasını ise “Açık kapı bırakmak için HEDEP’in toplumu, kamuoyunu değiştiğine inandırması lazım. Hala eski argümanlarla, siyasi kadrolarla, sol gruplarla bir araya getirilerek siyaset yapıyorlar” dedi. 

‘Değişim’ olarak adlandırdığı süreci “HEDEP’in PKK ile olan sorunlu, sürdürülemeyen ilişkisi” olarak tanımlarken HEDEP’in bu konuda adım atması durumunda görüşülebileceğini belirterek “Böyle bir değişim olursa neden olmasın” dedi. 

Kürt hareketini yakından takip eden yazar ve akademisyenlerin de HEDEP’e eleştirileri olduğunu söyleyen Miroğlu “Kamuoyunu hayal kırıklığına uğratıp yanlış işler yapmak, PKK ile ilişkileri reddetmek; Türkiye gibi demokraside ilerlemek isteyen bir ülkede 30 yıl önce başlamış bir maceranın hala devam ettiğini görüyoruz” değerlendirmesi yaptı. 

HEDEP’in kendine eleştiri vermesi gerektiğini belirten Miroğlu “Bir siyasi parti eğer çok sorunlu bir geçmişten geliyorsa, hep çıkmazlar yaşamışsa, kendisini ifade etmekte sorun yaşamışsa kendi tarihini gözden geçirmesi gerekiyor” derken HEDEP’in Türkiye siyasetine ‘değişim arzusuyla’ bakmasının birçok şeyi değiştirebileceğini söyledi. 

14 Mayıs seçimlerinde HEDEP’in (Seçime girdiği adı Yeşil Sol Parti’ydi) kendi seçmeninin oylarını da kaybettiğini belirten Miroğlu Ak Parti’de bu süreçte HEDEP ile görüşmenin gündeme gelemeyeceğini söylerken “Seçmenleri de onlardan değişim bekliyor. 50 yıldır bu olayları takip eden bir Mardinli olarak bakınca bir değişim göremiyorum” dedi. 

Ak Parti’nin temennisinin HEDEP’te bir ‘değişim’ olması yönünde olduğunu söyleyen Miroğlu “TBMM’de temsil ediliyor, maddi destek alıyor, komisyonlarda varlar. Fakat bahsettiğimiz bu çelişkiler yumağı içinde partide değişim zor. Hala İmralı’yı adres gösteriyorlar” diyerek iki parti arasında görüşmenin bu koşullarda gerçekleşmeyeceğini belirtti. 

HEDEP, Ak Parti’yle görüşmeyi reddediyor ama ‘samimi’ bir teklife kapıyı açık bırakıyorHEDEP, Ak Parti’yle görüşmeyi reddediyor ama ‘samimi’ bir teklife kapıyı açık bırakıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.