Erdoğan: Futbola ideoloji girmemeli
Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin seçim beyannamesini açıkladı. Beyannamede muhalefetin daha önce dile getirdiği “mülakatın kaldırılması, aile destek sigortası, göçmenlerin geri dönüşü” gibi maddeler dikkat çekti. Ayrıca Erdoğan, hükümet sisteminde restorasyon mesajı verdi.
AK Parti’nin dün yapılan Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş yıllık dönemde atacağı adımlara dair mesajlarını içeren yaklaşık 500 sayfalık, 30 ana başlıktan oluşan seçim beyannamesini açıkladı. Seçmene, ana ekseni ekonomi ve deprem olan mesajlar iletildi. Muhalefetin de gündeme getirdiği kamuya alımlarda mülakatın kaldırılacağı vaadi ve göçmenlerin dönüşü başlıkları dikkat çekti. 6284 sayılı kanun da beyannamede yer alan başlıklardandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni restore ederek geliştireceklerini söyledi.
Erdoğan seçildikleri takdirde, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini restore ederek, Türkiye Yüzyılı hedeflerimize daha fazla katkı verecek şekilde geliştireceğiz” diyerek anayasal ve yasal değişikliklere işaret etti ancak bu restorasyonun ne şekilde olacağı konusunda ipucu vermedi.
Erdoğan konuşmasında “Bir kez daha ‘Yeter söz milletin’ demek için biz bir aradayız. Bizim yeter dememiz Bay Bay Kemal’in yeter demesine benzemez. Hayatlarını bu mücadeleye adamış milletin adamlarının kiminin sonu darağacında bitmiş olsa da yüreklerde yaktıkları hak, hukuk, özgürlük, kalkınma ateşi hiç sönmedi” diyerek 1960 yılında bir askeri darbe ile son bulan Demokrat Parti dönemine atıfta bulundu.
Deprem felaketine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülkemizin bir köşesindeki insanların evleri başlarına yıkılmışken, diğer hiçbir yerdeki insanımız hayatını hiçbir şey olmamış gibi sürdüremez. Önümüzdeki dönemde önceliğimiz elbette, 6 Şubat depremlerinin yıktığı şehirlerimizi yeniden ayağa kaldırmak olacaktır. Allah’ın izniyle, 319 bini bir yılda teslim edilecek şekilde, toplam 650 bin yeni konut yaparak, afetin 11 ilimizde ve mücavirinde açtığı yaraları tamamen saracağız. Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeliyle, ülkemizin 81 ilinin tamamını, afetlere dirençli şehirler haline dönüştüreceğiz. Bütüncül risk yönetimiyle, ülkemizi sadece depreme karşı değil, her türlü afete, felakete, tehdide karşı, tüm boyutlarıyla hazırlayacağız” dedi.
AK Parti’nin beyannamesinde “asrın felaketi” olarak adlandırılan depremin ardından atılacak adımlar sıralandı. Depremden etkilenen şehirlerin baştan aşağı yeniden inşa edileceği belirtilirken, 650 bin konut yapılacağı ifade edildi. Depremin ilk 48 saatinde yeterli müdahaleyi yapamayan ve bu nedenle eleştirilen AFAD’ın yetkilerinin daha etkili bir koordinasyonu sağlayacak şekilde güçlendirileceği belirtildi. 1999 öncesi Türkiye geneli yapılan tüm binaların risk analizinin yapılmasının da zorunlu hale getirileceği beyannamede vurgulanırken, afet mevzuatının gözden geçirileceği, doğal afetler ve fay yasasının çıkarılacağı kaydedildi. Beyannamede olası İstanbul depremi için de yapı stoğunun taranması ve depreme dayanıksız binaların tespit edilmesi çalışmalarının yapılacağı kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında sıraladığı vaatler arasında gençlere özel maddeler dikkat çekti. Erdoğan, “Yükseköğrenimdeki gençlerimize bir defaya mahsus olmak üzere cep telefonu ve bilgisayar ediniminde vergi muafiyeti sağlayacağız, ayrıca aylık 10 GB ücretsiz internet vereceğiz” dedi. Ayrıca kadınm ve genç istihdamına özel önem vereceklerini belirtti.
Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun uzun süredir dile getirdiği “KPSS dışındaki mülakatları kaldıracağız” söyleminin benzerini bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan dile getirdi. Kamuda işe alımlardaki mülakatın kaldırılacağı AK Parti beyannamesinde de yer aldı. Beyannamede, “Kamu görevine ilk defa yapılacak atamalarda, görevin niteliğinin gerektirdiği haller dışında mülakat usulünü kaldıracak, atamaları yazılı sınav sonuçlarına göre yapacağız” denildi.,
Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından Erdoğan’a yanıt verdi. Erdoğan’ın seçim beyanname haberini Twitter’dan alıntılayan Kılıçdaroğlu, “Önce mülakatla torpille bütün gençleri sakatla, sonra seçime sayılı gün kala, benim projelerimle kendi yaptığın rezaleti kaldırma sözü ver. Erdoğan, benim projelerimi artık sadece konuşabilirsin, imza attığın bu rezaletleri ben düzelteceğim” dedi.
AK Parti’nin seçim beyannamesinde, yeniden seçildikleri takdirde, 2028’e kadarki dönemde, yeni bir ekonomi kadrosuyla ortalama yüzde 5,5’lik büyüme hedefine odaklanılacağı ifade edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ekonomiye ilişkin vaatleri arasında “gelir tamamlayıcı aile destek sistemi” yer aldı. Kılıçdaroğlu 2011 yılından bu yana her aileye asgari gelir vaat eden “aile sigortası” projesini savunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasında, “Hayata geçireceğimiz ‘gelir tamamlayıcı aile destek sistemiyle’, hiçbir hanenin gelirinin belirli bir seviyenin altına düşmemesini temin edeceğiz. Aile Koruma Kalkanı Programıyla, ev hanımlarının emekliliğine destek vermekten, her ailede en az bir çalışan olmasını sağlamaya kadar pek çok uygulamayı başlatacağız” vaatlerini sıraladı.
Beyanname metninde, “Oluşacak yeni kabine içinde yine güçlü bir ekonomi ekibi görev üstelenecek” mesajı aktarıldı.
“Ekonomi ekibimiz kamu, özel kesim ve sivil toplum ile diyalog ve istişare içinde makro ekonomik politika çerçevemizi güncelleyecek, yeni şartlara ve ihtiyaçlara göre alınması gereken tedbirleri kamuoyu ile paylaşacaktır” ifadelerine yer verilen beyannamede, bir önceki seçim beyannamesinde olduğu gibi tek haneli işsizlik ve tek haneli enflasyon vaadi de yinelendi. Ayrıca işsizliğin yüzde 7’nin altına ineceği vadedildi.
Aralık 2021’de ilan edilen ve enflasyonda 24 yılın zirvesini getiren Türkiye Ekonomi Modeli, AK Parti’nin dün açıkladığı seçim beyannamesinde yer almadı.
“Siyasi Partiler Kanunu’nu özgürlükçü bir anlayışla ve çerçeve yasa şeklinde yenileneceği” vaat edilen seçim beyannamesinde, “Siyasi parti kapatma davalarının açılmasını ve kararın yerine getirilmesini TBMM iznine bağlayacağız” vaadi de yer aldı. Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) HDP kapatma davası devam ederken dile getirilen bu vaat dikkat çekti.
Beyannamede “İfade özgürlüğünde yeni dönem” başlığı ile mevzuatlarda değişiklikler yapılacağı da kaydedildi. Ancak bunnla ilgili somut bir mevzuat değişikliği bilgisi paylaşılmadı. Kamuoyunda dönem dönem tartışılan toplantı ve gösterilerin engellenmesine ilişkin olarak da, “Hakkın fiilen kullanımının güçlendirilmesine yönelik kolluk görevlilerinin meslek içi eğitimini geliştireceğiz” denildi.
Beyannamede göç başlığında da “onurlu dönüş” mesajı verildi. Muhalefet partilerinin göçmenlerin ülkelerine dönmesi için adımlar atılacağına dair sık sık yaptığı açıklamalara Erdoğan tepki göstermişti. AK Parti beyannamesinde de, “Düzenli göçte de bir yandan uyum stratejilerimize, diğer yandan da ‘Onurlu, gönüllü, geri dönüş’ adımlarına ağırlık verilecektir. Ülkemizdeki göçmen nüfusun toplam nüfusa oranı daha makul ve her gelişmiş ülkede olan seviyelere çekilecektir” denildi.
Yeniden Refah Partisi ile AK Parti arasında yapılan ittifak görüşmelerinde kadına şiddetle mücadelede önemli olan 6284 sayılı kanun tartışmaya açılmıştı. AK Parti beyannamesinde “yapılan icraatlar” bölümünde kadına şiddetle mücadele 6284 sayılı kanunun çıkartıldığı belirtilerek, “ağır cezalar getirildiği” anlatıldı. Kadına şiddetle mücadeleye yönelik “müsamaha göstermeyeceğiz” mesajı verilirken, KADES (Kadına Destek Uygulaması) projesinin geliştirileceği belirtildi.
Ak Parti’nin ‘Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar’ başlığını verdiği seçim beyannamesinin tam metni burada. Ak Parti dün ayrıca bir de ‘Yarın Değil Hemen Şimdi’ başlığıyla bir beyanname daha yayınladı. Onun tam metni de burada.