Siyasetin yeni tartışması: Kılıçdaroğlu, ’17-25 Aralık tapeleri sahteydi’ dedi mi demedi mi?

Kılıçdaroğlu’nun deep fake yöntemiyle hakkında sahte ses ve görüntü üretileceğine dair iddiasını yinelediği bir programda, kendisiyle ilgili yapılan bir şaka videosu örnek gösterildiğinde “17-25 sürecinde de yapılmıştı” diye gülümseyerek cevap vermesi, Ak Parti’de “itiraf” olarak değerlendirildi.

Siyaset 7 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, KRT’de Yavuz Oğhan ve Selen Yalaz’ın gündeme dair sorularından birine verdiği yanıt, yeni bir tartışma başlattı.

 

Birkaç gün önce kendisinin Ekim 2022’de ABD’ye düzenlediği ziyaretle ilgili başında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un olduğu bir ekibin kara propaganda hazırlığında olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, deep fake denen bir yöntemle hakkında sahte ses ve video üretilmesi için bazı hackerlerla anlaşıldığı ve hatta bu hackerlara bitcoinle ödeme dahi yapıldığını söylemişti.

Dün katıldığı bir programda gazeteci Yavuz Oğhan, iddiayı hatırlattı. Deep fake’in ne olduğunu herkes anlayabilsin diye sosyal medyada bazı firmaların yaydığı bir Kılıçdaroğlu videosu olduğuna değinen Oğhan, “Sizin bir videonuzu yayınladık. Erdoğan’ı da yapmışlar. Yapay zekayla sizi konuşturmuşlar ama böyle şaka amaçlı…” dediğinde Kılıçdaroğlu’nun “Tabi tabi. 17-25 sürecinde de yapmışlardı öyle bir şey” diye gülümseyerek cevap vermesi, Ak Parti cephesinde heyecan yarattı.

Erdoğan’dan ‘her şey montajdı dedi’ iddiası

Programdaki sohbetin akışı ve Kılıçdaroğlu’nun cevap verirken gülümsemesi nedeniyle buradaki sözün “o dönem şaka amaçlı olarak yurttaşların yaydığı bazı ses kayıtlarına yönelik” olduğu düşünülse de, iktidardaki yankısı böyle olmadı.

Önce Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Sosyal Medya üzerinden harekete geçti. Erdoğan konuyu önce Kayseri’deki mitinginde gündeme getirdi ve şu Kılıçdaroğlu’nun ağzından o sözlere bazı eklemeler yaparak şunları söyledi:

“Bay bay Kemal ’17-25 Aralık girişimindeki her şey montajdı’ diyor. Madem montaj olduğunu, iftira olduğunu bal gibi biliyordun, niçin bunları meydan meydan millete dinlettin. Madem yalan olduğunu, uydurma olduğunu biliyordun niçin aylarca Meclis kürsüsünde o yalanlar üzerinde tepindin. Seni bu yalan ve iftira furyasına öncülük etmeye kim zorladı? Seni bu çamur siyasetine kim bulaştırdı? Hangi örgüt bulaştırdı? 15 Temmuz destanına ‘kontrollü darbe’ diyerek lekelemeni senden kimler istedi? Bay bay Kemal’in artık bu sorulara cevap verme vakti gelmiştir.”

Erdoğan daha sonra sosyal medya hesabından da Kılıçdaroğlu’nun ifadelerine yönelik benzer bir paylaşım yaptı.

Sözlere eklemeler yaparak manşete taşıdılar

İktidara yakın medya kuruluşları da Kılıçdaroğlu’nun sözlerine can havliyle sarıldı. Bunlardan en öne çıkanı, Kılıçdaroğlu’nun programda söylemediği sözleri de ona mal ederek manşetine taşıyan YeniŞafak’tı. Kılıçdaroğlu “Erdoğan’a deep fake kullanarak sahte ses kayıtları yaptılar” demiş gibi haber yapan YeniŞafak, internet sitesinde ayrıca bu ifadelerin 17-25 Aralık tapelerinin tamamı için kullanıldığı yönünde yer verdi.

Gürsel Tekin: O ses kaydı işte bu

CHP’den ilk tepki ise İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’den geldi. Tekin, 17-25 Aralık sürecinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu ile ilgili bir ses kaydı dinletip sonra “Bunlar montaj” diyerek 17-25 Aralık sürecinde kendi haklarındaki tapelerin de montaj olduğunu ileri sürdüğünü hatırlattı.

Tekin, sosyal medya hesabından “Kılıçdaroğlu’nun 17/25 Aralık’ta yapmışlardı dediği bu. O dönem çıkan ses kayıtlarınıza yalan demek için Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ye ses montajı yaptınız ve yayınladınız ya Sayın Erdoğan! Kemal bey bunu hatırlatıyor. Unuttunuz mu? Hatta Sn. Erdoğan o dönem Meclis kürsüsüne çıktınız “Ne var bunda biz de ses montajı yaparız” dediniz, aynı gün yaptığınız ses montajlarını servis ettiniz? Yeni yetme trolleriniz hatırlamaz da bari attığınız iftirayı siz hatırlayın…” diye yazdı ve o Erdoğan’ın o konuşmalarının yer aldığı ilgili haberleri de paylaşımına ekledi.

 

'Hamburgercide 8 saat’ atışması tekrar ateşlendi‘Hamburgercide 8 saat’ atışması tekrar ateşlendi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.