AK Partili Çelik’ten Netanyahu’ya: Cinayet makinesi

AK Parti Sözcüsü Çelik, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını 'barbarlık' olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla eş zamanlı paylaşım yapan Çelik, "Netanyahu hükümeti bir cinayet makinesidir" dedi.

Siyaset 5 Kasım 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

İsrail ile Filistin arasındaki savaş insanlık dramına dönüşürken Türkiye’nin bu konudaki rotası ‘arabuluculuk’ oldu. İktidar bir yandan da İsrail ve Amerika’ya sert söylemlerle tepki gösterdi. Amerika’nın İsrail’e uçak gemisi desteğine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Amerikan uçak gemisinin İsrail’de ne işi var, ne yapmaya geliyor? Buraya gelen uçak gemisinin etrafında bütün botlarıyla, uçak gemisindeki uçaklarıyla ne yapacak? Orada bütün Gazze’yi, etrafını vurarak, indirerek çok ciddi katliamlara adım atacak” diyerek sert çıkmıştı.

Kazakistan dönüşü gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Erdoğan’a İsrail-Filistin savaşına dair de konuştu. Ukrayna-Rusya savaşında iki liderle de görüştüğü hatırlatılan Erdoğan’a “Bu savaşta da iki tarafla da konuşan bir lidersiniz. Bu savaşta da barışın sağlanması için rol üstlenir misiniz? Yoksa bu katliamlardan sonra İsrail sizin için konuşulur olmaktan çıktı mı? İsrail’le konuşur musunuz?” sorusu yöneltildi.

‘Netanyahu’yu sildik attık’

Erdoğan’ın soruya verdiği yanıtta “MİT Başkanımız İbrahim Kalın İsrail tarafıyla görüşüyor. Tabii ki Filistin’le ve Hamas’la da görüşüyor. Şunu söyleyeyim, Netanyahu hiçbir şekilde bizim için muhatap alınabilir biri değil artık. Onu sildik attık. Bu konudaki kararı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde yapacağımız görüşmelerle vereceğim. Oradaki havayı bir görelim. Ama bunun dışında bağları tamamen koparmak, hele hele uluslararası diplomaside öyle bir şey olmaz. Onun için gerek Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gerek Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ve gerek diğer bakan arkadaşlarımla, diplomasinin bütün imkanlarını kullanıyoruz ve buna devam edeceğiz. Bizim temel amacımız İsrail-Filistin meselesinde nihai barışı tesis edebilmek. Bunun için girişimler yapıyor, formüller geliştiriyoruz ve buna da devam edeceğiz. Akan kanın durması, barışın tesisi için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Amacımız bölgemizi de ülkemizi de rahatlatacak kalıcı ve sürdürülebilir bir barışa ulaşmaktır. Bunu sağlamak için çağrılar yapıyoruz, mesela ilgili tüm tarafları bir konferansta buluşturmak istiyoruz” dedi.

‘Netanyahu hükümeti bir cinayet makinesidir’

Ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından bir paylaşım yapıp  Netanyahu ile hükümetini hedef aldı. Çelik “Bu cinayet makinesi her katliamdan sonra Batılı ülkeler tarafından ‘İsrail’in kendini savunma hakkı var’ cümlesiyle daha çok cinayet işlemesi için teşvik edilmektedir. Kim, Gazzelilerin yaşama hakkını esas almadan sadece ‘İsrail’in kendini savunma hakkı var’ diyorsa, bu insanlık suçlarının faillerindendir. Masumların öldürüldüğü her katliamdan sonra ‘İsrail’in kendini savunma hakkı var’ diyerek Gazzelilerin yaşama hakkının yok edilmesini teşvik edenler bu cinayet makinesinin asıl destekçisidir. Netanyahu katliam siyaseti izlerken Batılı ülkeler şimdiye kadar hiç gür sesle insan hakları ve hukuktan bahsetmedi. Tam tersine ‘İsrail’in kırmızı çizgilerle bağlı olmadığını’ söylüyorlar. ‘İsrail’e kırmızı çizgi sunmuyoruz’ diyenler ‘Daha çok cinayet işle’ demektedir” diye konuştu.

‘Barbarlığa karşı insanlığın sesi yine Türkiye’dir’

İsrail’in saldırılarını ‘barbarlık olarak nitelendiren Çelik “Barbarlık topyekun insanlığa savaş açmıştır. Savaş sadece Gazze’de değil, insanlığın kalbindedir. Her kim Gazzelilerin yaşama hakkından bahsetmeden tek başına İsrail’in kendini savunma hakkından bahsediyorsa tetikçinin arkasındaki odur. Her kim masum çocukların ölümünün ardından ‘İsrail’e kırmızı çizgi sunmuyoruz’ diyorsa insanlığa açılan savaşın asıl planlayıcısıdır. Barbarlığa karşı insanlığın sesi yine Türkiye’dir. Cumhurbaşkanımızın ateşkes çağrısı ve barış için ortaya koyduğu eylem planı, Gazzeli masumları koruyacak tek yoldur. İnsanlığın barbarlığa karşı mücadelesi ve masumların korunması için Cumhurbaşkanımızın açıkladığı eylem planı en önemli ve en hayati zemindir” dedi.

Erdoğan, Amerika’ya karşı sertleşiyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.