Özel’den kayyım özeleştirisi: Geçmişte kendi belediyelerimiz olmadığı için yeterince tepki veremedik
AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş CHP'yle kamuoyunda 'normalleşme' olarak nitelendirilen görüşmeleri yorumlarken "Not tutuldu. Niye not tutuldu? Onu bilmiyorum. Onlar tutuyor diye biz de not tuttuk. Satır satır da yazdık" dedi.
31 Mart 2024 yerel seçimlerden çıkan sonuçlar nedeniyle Türkiye siyasetinde dengeleri değiştiren bir tarih olarak kayda geçti. AK Parti’nin beş sene önceyle kıyaslandığında ülke genelinde yüzde 8.85 oy kaybettiği, CHP’nin büyük bir sürpriz yaparak sandıktan birinci çıktığı süreç yeni adımlar da getirdi.
En önemlisi ana muhalefetle iktidar partisi arasındaki ‘normalleşme’ süreci oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sert çıkışına kadar iki kez bir araya geldi. Bakanlar CHP tarafından yetkilendirilen isimleri çalışmaları hakkında bilgilendirdi.
AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş gelinen noktayla ilgili olarak Ekonomim’e açıklama yaptı. “AK Partili seçmenlerin büyük kısmı CHP’yle AK Parti’nin görüşmesini çok olumlu buluyor” diyen siyasetçi şöyle devam etti:
“Geçenlerde bir araştırma şirketi getirdi; Sayın Bahçeli’yle Sayın Özgür Özel’in görüşmelerini MHP’liler de çok olumlu buluyor. Enteresan tarafı CHP’liler daha az olumlu buluyor. Niye öyle olduğunu da tam bilemiyorum, onu kendileri değerlendirirler. Ülkeyi idare eden siyasi parti olmamız hasebiyle kim olursa olsun, iktidarların en büyük görevi uhuletle ve suhuletle bu işi götürebilmektir.”
Elitaş “Özgür Özel ‘Siyasetin konuşmadığı, el sıkışmadığı yerde başka odaklar el ovuşturmaya başlıyor’ dedi. Bu ifadeleri nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“Doğru, o söyleme ben de katılıyorum. Ben onu hep tarif ediyorum. Ne zaman ki Türkiye iyi bir yolda, iyi bir adım attı, kötü niyetliler ortaya çıkıyor. Bu kötü niyetliler dışarıdaki sahiplerinin taşeronluğunu yapma yolunda hareket ederse önce parlamentoyu itibarsızlaştırırlar. Parlamentoyu itibarsızlaştırırken de bunu siyasetçiler vasıtasıyla yaparlar.
El sıkışmayarak, yumruklarını birbirine göstererek, kaba kuvvetle ya da sadece kaba kuvvet, darp değil, dille de aşırı bir kaba kuvvet olabilir hareket edilirse sıkıntı olur. Biliyorsunuz dil yarasının ağırlığı çok farklıdır. Öbür yara geçebilir ama dil yarası kolay kolay geçmez. Tedavisi zor olan, ilacı bulunmamış bir unsurdur.”
Elitaş, Bahçeli’nin “AK Parti içindeki gayri memnun kesimin devamlı suyu bulandırmasını da dikkate alarak AK Parti ile CHP arasında geniş tabanlı bir ittifakın vücuda gelmesi, buna da altılı masanın diğer unsurlarının desteği Milliyetçi Hareket Partisi’nin samimi dileği ve temennisidir,” “Ülkemizde anormal hiçbir şey yoktur, hatta normalleşme safsatalarıyla milletimizin sinir uçlarını tahriş edecek gizli gündem teşrifatçılarına ikna olacak ve itibar edecek de olmayacaktır” gibi çıkışlarını da şöyle yorumladı:
“Sayın Bahçeli Türkiye’deki yumuşamanın çok doğru olduğunu, çok uygun olduğunu söylüyor. Şu bir gerçek ki Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Bahçeli’nin 15 Temmuz 2016’den beri yaptıkları ittifak, ittifaktan da öte bir dostluk. Saygı çerçevesinde, nezaket çerçevesinde, olağanüstü bir şekilde devam ediyor. Sekiz sene dolmak üzere.
15 Temmuz gecesi tüm milletvekillerimizi Ankara’ya davet ettik. 85 civarında AK Partili milletvekili geldi. Kayseri’deydim. Meclis Başkanımızla görüştük. “Meclisi açalım” dedik. Kayseri’den CHP’nin genel başkan vekilleri hem Sayın Özgür Özel’le, hem Sayın Engin Altay’la, hem Sayın Levent Gök’le konuştum. Parlamentoya davet ettim. ‘Geliyoruz’ dediler. Geldiler, sağ olsun o gün o bombanın altında olan kişi Özgür Özel’di.”
Elitaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel görüşmelerini de şöyle anlattı: “CHP ile güzel görüşmeler oldu. O görüşmelerimizde not tutuldu. Niye not tutuldu? Onu bilmiyorum. Onlar tutuyor diye biz de not tuttuk. Satır satır yazdık. Alışkın olmadığımız bir şeydi. Diplomatik işlerde not olur. Ben pek çok kez siyasi görüşmelere katıldım, ama hiç not tutulmadı. Bu tür görüşmeler bir uzlaşma varsa ya metne dökülür veya söylenen şeyler varsa orada bilgi paylaşılır; ‘Şöyle olsun biz böyle düşünüyoruz, öyle yapıyoruz’ diye. Ama söylenen sözleri farklı noktaya doğru götürüp farklı algılarla yapılması kurallara uygun bir iş değil.”
O dönem 10Haber olarak ‘not defteri’ detayını emekli büyükelçi Faruk Loğoğlu ile konuşmuştuk. CHP kanadının tercihini eski Washington Büyükelçisi ve İstanbul Milletvekili Namık Tan’dan yana kullanmasını şöyle yorumlamıştı:
“Bizler Dışişleri Bakanlığı mensupları olarak tüm önemli görüşmelerin notlarını tutmaya alışkınız. Bunlar kapsamlı notlar olur. Çok yetkin bir isim. O bakımdan Cumhuriyet Halk Partisi bu görüşmede konuşulan her şeyi detaylarıyla bilecek. İnşallah biz de bileceğiz. Elitaş tercihinde ise, önünde not defteri de yoktu. Benim yorumum ‘Cumhurbaşkanı’nın söylediklerini ayrıntılı not tutmaya gerek yok. Söylediği her şey doğru ve net’ tavrını yansıtıyor.”