AK Partili Zeybekci: İsrail 6 satıp 1 aldığımız ülke

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci İsrail’le ticaretle ilgili “Katliamı kınıyoruz ama İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke” dedi.

Siyaset 20 Nisan 2024

Türkiye geçtiğimiz hafta İsrail’e ticarette kısıtlamaya gitti. Bu adım İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının altıncı ayını doldurduğu günlerde atıldı. Karar epeydir iç kamuoyunda devam eden tepkiler üzerine ve Tayyip Erdoğan iktidarının bu sebeple oy kaybettiğini düşünmesi üzerine alındı. İhracat kısıtlamasına ilişkin Resmi Gazete’de yer alan listedeki bir madde ise ortalığı karıştırdı. Buna göre İsrail’e satışı kısıtlanan mallar arasında ‘Uçak benzini ve jet yakıtları’ da vardı. Kamuoyu ve sosyal medya bu maddeden hareketle Türkiye’nin altı aydır İsrail’e jet yakıtı sattığını düşündü, bu yakıtların İsrail savaş uçaklarında kullanıldığına inandı ve büyük bir tepki dalgası yükseldi.

Kısıtlama kararına karşın ticaretin hala sürdüğünü iddia edilse de Ticaret Bakanlığı bunu reddediyor.

Dün İzmir’de bir fuara katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci ise İsrail ile ticarete dair ”Katliamı kınıyoruz ama İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke” dedi.

Sosyal medyada gündem olan videoda Zeybekci şunları söylüyor: “Yani eyvallah! İsrail’in Müslümanlara yaptığı bebek katliamını nefretle kınıyoruz. Ama diğer taraftan da ticaretin hiç kimseye zarar vermeyen bölümleriyle ilgili de, İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke. Altı satıp bir aldığımız bir ülke. O anlamda, daha hassas olmamız gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili de arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Ekonomi koordinasyonuyla, ilgili bakanlarımızla, bunu gündeme alıp biraz daha hassas bir ayardan geçmesi gerektiğine, ben şahsi olarak inanıyorum.”

İsrail'e ticaret kısıtlamasının ardından: Fidan, Blinken ile görüştüİsrail’e ticaret kısıtlamasının ardından: Fidan, Blinken ile görüştü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.