Enflasyon cephesinden henüz iyi haber yok; 4 aylık enflasyon yıllık hedefin yarısını aştı

TÜİK nisan ayı enflasyonunu yüzde 3,18 olarak açıkladı. Böylece yıllık enflasyon yüzde 69,80'e yükseldi, bu yılın ilk 4 ayının enflasyonu yıllık yüzde 36 hedefinin yarısını aşıp yüzde 18,72 oldu. Yıllık hedefin tutması imkansız değil ama riskli.

Ekonomi 3 Mayıs 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Bu yıl yüzde 36 olan hedefe ulaşmak giderek zorlaşıyor.

Türkiye geçen yıl haziran ayından beri enflasyonla mücadele ediyor ama henüz bu alanda iyi bir haber gelmiş değil, enflasyon yükselmeye devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’na göre (TÜİK) nisan ayında tüketici fiyatı endeksindeki (TÜFE) değişim geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,18, 2023 Aralık ayına göre yüzde 18,72, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 oldu. Böylece yıllık enflasyonda 17 ayın zirvesi görüldü. Enflasyonun temmuz ayından itibaren baz etkisiyle düşüşe geçmesi bekleniyor.

Merkez Bankası ve hükümetin bu yılın sonu için enflasyon hedefi yüzde 36. İlk 4 ayın enflasyon toplamının yüzde 18,72 olduğu dikkate alındığında, bu rakamın yıllık hedefin yarısından fazla olduğu görülüyor. Yani yılın üçte birinde yıllık hedefin yarısı aşıldı, geri kalan üçte ikilik bölümde enflasyonun ayda ortalama yüzde 1,7 gelmesi lazım ki yüzde 36’lık hedef tutturulsun. Bu imkansız değilse de çok zor ve riskli.

Tabii TÜİK enflasyon açıklama konusunda yalnız da değil. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) nisanda enflasyonu aylık yüzde 5,02, yıllık yüzde 124,35 hesapladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) da İstanbul’un enflasyonunu nisanda aylık yüzde 4,89, yıllık yüzde 78,81 olarak açıklamıştı.

Ekonomistlerin ortalama enflasyon beklentisi, Reuters anketinde aylık yüzde 3,4, yıllık yüzde 70,3, AA Finans anketinde aylık yüzde 3,22, yıllık yüzde 69,87 olmuştu.

Şimşek: Mayısta tepe noktasına ulaşıp düşmeye başlayacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık enflasyonun mayısta tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörüleri doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacağını belirterek, “Böylece enflasyonla mücadelede geçiş dönemi sonlanacak ve dezenflasyon sürecine gireceğiz” dedi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla nisanda enflasyonun yüzde 3,18 ile beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğine dikkati çeken Şimşek, şunları söyledi:

“Programımız sayesinde ekonomideki dengelenme ve azalan cari açık, yeniden tesis edilen bütçe disiplini, uluslararası kaynak girişindeki güçlü artış ve yurt içi portföy tercihlerinin Türk lirasına yönelmesi, enflasyonla mücadeleyi destekliyor. Yıllık enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimiz doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacak. Böylece enflasyonla mücadelede geçiş dönemi sonlanacak ve dezenflasyon sürecine gireceğiz. Dezenflasyonla birlikte beklentilerde iyileşme daha da belirginleşecek ve bu da enflasyondaki düşüşü destekleyecek.”

En yüksek artış eğitimde

TÜİK’e göre, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Yıllık gıda enflasyonu yüzde 68,50 olarak hesaplandı.

Ana harcama grupları itibarıyla nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Endekste kapsanan 143 temel başlıktan nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Zam şampiyonu otobüs bileti

Nisan ayında bir önceki aya göre fiyatı en fazla artan temel başlık, yüzde 34,24’lük oranla karayolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı oldu. İkinci sırada yüzde 17,69 ile havayolu ile yolcu taşımacılığı olurken, üçüncü sırada yüzde 13,57’lik oranla kümes hayvanları eti yer aldı. Dördüncü sırada yüzde 13,12’lik artışla taze meyveler, beşinci sırada yüzde 10,53’lük artışla sigaralar, altıncı sırada yüzde 9,28’lik artışla kuzu eti yer aldı.

Nisan ayında dolar yüzde 1,1 arttı, enflasyon yüzde 3 bekleniyor... TL'de hızlı değer artışı sürecekNisan ayında dolar yüzde 1,1 arttı, enflasyon yüzde 3 bekleniyor… TL’de hızlı değer artışı sürecek

Enflasyon İstanbul’da yeniden kafayı kaldırıyorEnflasyon İstanbul’da yeniden kafayı kaldırıyor

Mahfi Eğilmez enflasyonda kaçınılmaz düşüşün nasıl olacağını anlattıMahfi Eğilmez enflasyonda kaçınılmaz düşüşün nasıl olacağını anlattı

Üç aylık enflasyon yüzde 15'i geçti, yıl sonu hedefini tutturmak zorlaştıÜç aylık enflasyon yüzde 15’i geçti, yıl sonu hedefini tutturmak zorlaştı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.