DEM’in iddiası: Iğdır’da 7 binaya 4 bin 449 seçmen taşındı

DEM Partili Yılmaz Hun, 2023 genel seçimlerinde başka illerde oy kullanan 4 bin 449 seçmenin yerel seçimler öncesi Iğdır’daki yedi binaya kaydedildiğini açıkladı. AK Parti 2019 yerel seçimlerini 1514 farkla kaybetmişti.

Siyaset 12 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Iğdır’ın dört mahallesinde bulunan yedi binaya Iğdırlı olmayan ve 2023 genel seçimlerinde farklı illerde oy kullanan binlerce seçmenin kaydedildiği iddia edildi. Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) Iğdır’da yaptığı incelemeye göre Iğdır’a kısa süre içerisinde 4 bin 449 seçmen getirildi. DEM Parti 2019 yerel seçimlerinde 1514 oy farkı ile Iğdır Belediyesi’ni kazanmıştı.

DEM Parti Iğdır Milletvekil Yılmaz Hun, Iğdır’ın Pir Sultan Abdal Mahallesi’nde bulunan üç karakola, Konaklı Mahallesi’nde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü’nün iki binasına ve Konaklı Beldesi’nde bulunan Aile Sağlığı Merkezi’ne Iğdırlı olmayan, 2023 Genel Seçimlerinde farklı illerde oy kullanan 20’li yaşlarda 4 bin 449 kişinin kaydedildiğini söyledi.

HEDEP: Kayyumlu Van belediyesinin borcu iki milyara dayandıHEDEP: Kayyumlu Van belediyesinin borcu iki milyara dayandı

DEM Parti tarafından yapılan çalışmada ortaya konulan veriler şöyle:

Iğdır Merkez, Pir Sultan Abdal Mahallesi 831’inci Sokak’ta bulunan karakola, 20’li yaşlarda, Iğdırlı olmayan, 2023 genel seçimlerinde farklı illerde oy kullanan 1450 kişi kaydedildi.

Iğdır Merkez, Pir Sultan Abdal Mahallesi, 833’ncü Sokak’ta bulunan karakolda, 20’li yaşlarda, Iğdırlı olmayan, 2023 genel seçimlerinde farklı illerde oy kullanan 1349 kişi kaydedildi.

Iğdır Merkez, Pir Sultan Abdal Mahallesi, 832’nci Sokak’ta bulunan karakolda, 20’li yaşlarda Iğdırlı olmayan, 2023 genel seçimlerinde farklı illerde oy kullanan 21 kişi kaydedildi.

Iğdır Merkez, Atatürk Mahallesi, Serdar Yücel Sokak’ta bulunan inşat halindeki binaya, 20’li yaşlarda, Iğdırlı olmayan, 2023 genel seçimlerde farklı illerde oy kullanan 798 kişi kaydedildi.

Iğdır Merkez, Konaklı Mahallesi, Kazım Karabekir Caddesi’nde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü binasına, Iğdırlı olmayan, 2023 genel seçimlerde farklı illerde oy kullanan 376 kişi kaydedildi.

Iğdır Merkez, Konaklı Mahallesi, Kazım Karabekir Caddesi’nde bulunan İl Emniyet Müdürlüğü ek binasına, Iğdırlı olmayan, 2023 genel seçimlerde farklı illerde oy kullanan 357 kişi kaydedildi.

Iğdır Merkez, Halfeli Beldesi, Özvatan Mahallesi, Mevlana Caddesi’nde bulunan Aile Sağlık Merkezi’ne, sadece 21’i Iğdırlı olan, 2023 genel seçimlerinde farklı illerde oy kullanan 98 kişi kaydedildi.

‘Hayatlarında Iğdır’a gelmemiş kişiler’

Yılmaz Hun konuya ilişkin düzenlediği basın toplantısında AK Parti’yi hileli yöntemler kullanmakla suçlayarak şunları dedi:

“AKP’nin Kürt illerinde bu kadar aciz duruma düşmesine bir kez daha şahit oluyoruz. AKP iktidarı seçimle alamadığı belediyelerde Iğdır ilimiz de dahil olmak üzere taşımalı seçmen hilesine başvurmaktadır. Taşıdıkları seçmenlerin çoğu yurt dışında yaşıyor. Bu insanlar hayatında Iğdır’a gelmemiş ve bu kenti görmemişlerdir Bu şekilde Iğdır Belediyesini almaya çalışıyorlar. Bu kent kayyımla yönetiliyor. Iğdır kayyımı bu kentin topraklarını satışa çıkarmıştır. Yüzyıldır satılmayan arazileri kendi sermayedarlarına peşkeş çekiyorlar. Iğdır Valisi’nin bir karar vermesi gerekiyor. Bu kentin valisi mi, yoksa AKP il başkanı mı? Sanki bu kentte sadece AKP varmış gibi AKP İl Başkanını yanına alıp açılışlara gidiyor. Bu kentin valisi siyasetle yol yürütmek istiyorsa istifa etsin gelsin partimizin karşısında aday olsun. Halk iradesi bakalım hangimizi seçecek. Bu halk AKP’den mi yana yoksa DEM Parti’den mi yana herkes biliyor.”

HDP kazandığı 65 belediyenin 48’ine kayyım atanmıştı

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP 65 belediye kazanmıştı. 19 Ağustos 2019 tarihinde HDP’nin Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir belediyelerine kayyum atanmıştı. Üç büyükşehir belediyesiyle başlayan kayyum atamaları beş il, 33 ilçe ve yedi belde belediyesiyle devam etti. Kayyum atanan belediyelerin meclisi de feshedildiği için 31 Mart Seçimlerinde seçilen 807’si HDP’li toplam 1.139 meclis üyesinin üyeliği feshedildi. Bunlar arasında diğer partilerden seçilmiş meclis üyeleri de vardı.

Iğdır’ın HDP’li Belediye Başkanı Yaşar Akkuş da 16 Mayıs 2020’de görevden alındı ve yerine Vali Enver Ünlü kayyım olarak atandı. Terör örgütüne üye olmak iddiasıyla tutuklanan Akkuş Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Akkuş 8 Eylül 2023’te cezaevinde kalp krizi geçirdi.

CHP ile DEM Parti’den ‘açık açık yerel seçim konuşuyoruz’ mesajıCHP ile DEM Parti’den ‘açık açık yerel seçim konuşuyoruz’ mesajı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.