Ak Parti’nin Van adayı kesin konuştu: Kayyum olmak gibi bir düşüncem yok

Ak Parti’nin Van Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Abdulahat Arvas YSK’nın mazbatayı DEM Parti’nin adayına vermesi kararına saygı duyduğunu belirtti ve ‘kayyım’ tartışmalarını kendi adına kestirip attı.

Siyaset 5 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Van Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlık koltuğuna kimin oturacağı konusunda yaşanan kriz 31 Mart yerel seçimlerine damga vurmaya devam ediyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) DEM Parti’nin adayı Abdullah Zeydan’ın adaylığını seçimden önce kabul etmesi, seçimden sonra ise Zeydan’ın seçilemeyeceği iddiasıyla başkanlığın Zeydan’dan 30 puan az oy alan Ak Parti adayı Abdulahat Arvas’a verilmesi hem siyaseti hem de sokakları karıştırmıştı.

YSK’nın yeni bir kararla mazbatayı yüzde 55 oy alan Dem Parti adayı Zeydan’a vereceğini ilan etmesi üzerine birçok ile sıçrayan protestolar yerini kutlamalara bıraktı.

Bu gelişme üzerine DEM Partililerin birkaç gündür “Kayyım mı olacaksın!” diye tepki gösterdiği Ak Partili Arvas’tan yazılı açıklama geldi.

Mazbatayı ilk başta aldığı iddiasını yalanladı

1 Nisan’dan bu yana kendisinin ve ailesinin haksız yere yıpratıldığını belirten Arvas mazbatayı aldığı iddiasına ilişkin şu notu düştü:

“Seçimlerden sonra mazbata aldığım hiçbir suretle doğru değildir. DEM Parti tarafından uydurulan bu yalan vatandaşları sokağa dökmek için bilinçli şekilde kurgulanmış ve yayılmıştır. Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı Van İl Seçim Kurulu ilgili mahkemenin vermiş olduğu bu karar doğrultusunda DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliğinin olmadığını değerlendirerek kendisine mazbata verilemeyeceğine, sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki partiye mazbatanın verilmesine karar vermiştir. Yakın siyasi tarihimizde daha önce emsal niteliğinde kararlarda mevcut olup bu iddia edildiği üzere siyasi değil hukuki bir karardır.”

Protesto eylemlerini hedef aldı

YSK’nın son kararla mazbatayı Dem Parti adayına vereceğini ilan etmesi için “Kararı saygı ile karşılıyor, memleketimize hayırlı olmasını diliyorum. Her siyasi partinin seçim öncesi veya sonrası yaptığı üzere, AK Parti olarak bizde kanuni haklarımız çerçevesinde tespit edilen usulsüzlüğün düzeltilmesi amacıyla müracaatta bulunduk” diyen Arvas DEM Parti üyeleri ve Vanlı yurttaşların bazılarından gelen “Kayyım mı olacaksın” tepkilerine ilişkin “Seçim çalışmalarımız kapsamında da ifade ettiğim gibi, tek amacımızın kazanmak olduğunu, kayyım olmak gibi bir düşüncemin olmadığını açıkça beyan etmiştim. O gün duruşumuz, tavrımız ve çizgimiz neyse bugün de odur. Bu süreçte hukuki sürecin bitmesini beklemeden bir hak arama yöntemi olarak insanları sokağa dökenler bu işin asıl sorumlularıdır. Üç gün boyunca Van’da hayatın akışını durduracak şekilde şiddeti teşvik eden, cadde ve sokakları terörize eden, vatandaşın canına ve malına kast ederek kamu zararına sebep olan siyasi anlayışı kınıyorum” dedi.

YSK krizi sırasında düzenlenen gösterilerin esnaf başta olmak üzere halkı mağdur ettiğini ileri süren Arvas gösteriler için “vandallık” tabirini kullandı.

Erdoğan’dan Van protestoları yorumu: Sokakları karıştırma niyetiErdoğan’dan Van protestoları yorumu: Sokakları karıştırma niyeti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.