AYM, ‘Can Atalay serbest bırakılsın’ dedi, bakalım mahkeme ne yapacak?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Can Atalay dosyasında seçme ve seçilme hakkı ile kişi güvenliği ve hürriyeti hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetti. Kararı 10Haber'e değerlendiren Atalay'ın avukatı Akçay Taşçı “13. Ağır Ceza Mahkemesi derhal kararın gereğini yerine getirmelidir” dedi.

Siyaset 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Anayasa Mahkemesi cezaevinde tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs’ta Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay’ın bireysel başvurusunu karara bağladı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkı ile “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle yaptığı başvuruda “ihlal kararı” verdi.

AYM’nin kararını 10Haber’e değerlendiren Can Atalay’ın avukatı Akçay Taşçı “Karar beklediğimiz gibi çıktı. Kararın gereği hemen yapılmalı. Anayasa Mahkemesi ihlalin giderilmesiyle ilgili yazıyı 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazıyı gönderecek. Kesin bir süre yok ama hak ihlali olduğu için derhal yerine getirilmeli. 13. Ağır Ceza Mahkemesi de kararın gereğini yerine getirerek Can Atalay’ı tahliye etmeli” dedi.

Adalet Bakanı: Gerekçeli kararı görmeliyiz

AYM’nin kararı sonrası Adalat Bakanı Yılmaz Tunç “Karar tahliye ve Meclis’e dönüş anlamına mı geliyor” sorusu üzerine “Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek. Anayasa Mahkemesi’nin bir hak ihlali kararı varsa gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır” dedi.

Gözler AYM'deydi: Can Atalay kararı yine ertelendiGözler AYM’deydi: Can Atalay kararı yine ertelendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.